Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Прешево стигло двадесетак аутобуса са избеглицама

rssBookmark and Share

Прешево 12.09.2015.

На подручjу Прешева током дана стигло jе двадесетак аутобуса са избеглицама из Сириjе, Ирака, Aвганистана и других држава коjе су из Mиратовца пребачени до прихватног центра у Прешеву.

У Прешево стигло двадесетак аутобуса са избеглицама

Избеглицама коjе из Mакедониjе прво долазе до Mиратовца, око седам километара удаљеног од Прешева, помажу и волонтери из локалне Kанцелариjе за младе коjи су пренели Танјугу да jе до 16 часова стигло 20 аутобуса, као и да се очекуjе да ће их бити jош. 

За избеглице jе обезбеђен бесплатан аутобуски превоз до прихватног центра у Прешеву где се региструjу и добиjаjу прву неопходну помоћ. 

Mиратовачко поље као и камп у том месту jутрос jе био готово празан, док jе у прихватном центру у Прешеву било око 350 особа.

У претходних 48 сати у прихватном центру регистровано jе око 2.500 избеглица, али надлежни процењуjу да jе броj оних коjи су ушли из Србиjе у Mакедониjу био и већи.

У Прешеву jе 8. jула отворен Центар за привремени прихват и смештаj избеглица у коме се они региструjу.

Tу им jе обезбеђена одговараjућа административна подршка за добиjање докумената као и здравствена помоћ и храна, то jе место на коjем могу да предахну и да се одморе. 

Због повећног прилива миграната активисти Црвеног крста почели су да раде у три смене, односно 24 сата дневно.

И у Mиратовцу, месту уз македоноску границу, отворен jе привремени камп са шаторима у коjем избеглице добиjаjу прву помоћ.

Tу се наиме, након уласка у Србиjу, упућуjу у групама од по двадесетак, а одатле их аутобуси УНХЦР-а превозе до Прешева.


#   Прешево   Црвени крст орг.   избеглице   волонтери   24 сата   Миратовац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима