Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

До 16 сати у Прешево ушло око 6000 особа

rssBookmark and Share

Прешево 10.11.2015. Танјуг

У Прешво је, данас до 16 сати ушло око 6000 избеглица из блискоисточних држава а по подацима УНХЦР-а истовремено се, без проблема, преко Шида наставља њихво путовања ка углавном Немачкој и неким скандинавским држава.

До 16 сати у Прешево ушло око 6000 особа

Око 16 сати , испред Прихватног центра у Прешеву је око 2.000 особа чекало да се региструју, рекла је Танјугу портпарол УНХЦР Мирјана Миленковски.
Она је навела и да је унутар Центра у том интервалу било око 300 до 400 особа које су чекале на регистрацију. Регистрација се, иначе, обавља на 14 пунктова непрестано, а међу онима који су стигли је и велики број мале деце и трудница као и бројнијих породица.
Према подацима УНХЦР-а све већи број њих тражи лекарску помоћ.
„Они настављају да долазе…оно што се очивало да ће бити за викенд (повећни долазак) кренуло је јуче поподне и наставља се и даље“, рекла је Миленковски.
Према њеним речима, у Шиду, одакле избеглице возовима настављају пут ка Хрватској ситуација је, као и у Прешву, нормална јер возови долазе и пролазе.
„Постоји време чекања на долазак возова из Хрватске …али ситуација је нормална и нема нервозе као ни у Прешеву“, рекла је Миленковски додавши да томе сигурно доприноси и за ово године топлије време.
Она је напоменула и да је у претходно 24 сата, само у Прешеву регистровано 8053 особа док је истовремено њих више од 6300 напустило Србију преко Шида.
У Прешеву и Шиду ангажовани су и представници Комесаријата за избеглцие, УНХЦР-а, Црвеног крста, волонтери…а за мигранте су обезбеђени храна и вода, одећа…


#   Прешево   Црвени крст орг.   избеглице   мигранти   24 сата   УНХЦР   Шид   Мирјана Миленковски
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима