Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Do 16 sati u Preševo ušlo oko 6000 osoba

rssBookmark and Share

Preševo 10.11.2015. Tanjug

U Prešvo je, danas do 16 sati ušlo oko 6000 izbeglica iz bliskoistočnih država a po podacima UNHCR-a istovremeno se, bez problema, preko Šida nastavlja njihvo putovanja ka uglavnom Nemačkoj i nekim skandinavskim država.

Do 16 sati u Preševo ušlo oko 6000 osoba

Oko 16 sati , ispred Prihvatnog centra u Preševu je oko 2.000 osoba čekalo da se registruju, rekla je Tanjugu portparol UNHCR Mirjana Milenkovski.
Ona je navela i da je unutar Centra u tom intervalu bilo oko 300 do 400 osoba koje su čekale na registraciju. Registracija se, inače, obavlja na 14 punktova neprestano, a među onima koji su stigli je i veliki broj male dece i trudnica kao i brojnijih porodica.
Prema podacima UNHCR-a sve veći broj njih traži lekarsku pomoć.
„Oni nastavljaju da dolaze…ono što se očivalo da će biti za vikend (povećni dolazak) krenulo je juče popodne i nastavlja se i dalje“, rekla je Milenkovski.
Prema njenim rečima, u Šidu, odakle izbeglice vozovima nastavljaju put ka Hrvatskoj situacija je, kao i u Prešvu, normalna jer vozovi dolaze i prolaze.
„Postoji vreme čekanja na dolazak vozova iz Hrvatske …ali situacija je normalna i nema nervoze kao ni u Preševu“, rekla je Milenkovski dodavši da tome sigurno doprinosi i za ovo godine toplije vreme.
Ona je napomenula i da je u prethodno 24 sata, samo u Preševu registrovano 8053 osoba dok je istovremeno njih više od 6300 napustilo Srbiju preko Šida.
U Preševu i Šidu angažovani su i predstavnici Komesarijata za izbeglcie, UNHCR-a, Crvenog krsta, volonteri…a za migrante su obezbeđeni hrana i voda, odeća…


#   Preševo   Crveni krst org.   izbeglice   migranti   24 sata   UNHCR   Šid   Mirjana Milenkovski
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima