Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Протест студената у Прешеву

rssBookmark and Share

Лесковац 13.12.2010. Извор: Јужне вести

Више од 3000 људи протествовало је у Прешеву због непризнавања факултетских диплома стечених у Приштини. У симболичном протестном маршу учествовали су и представници власти из Прешева.

Протест студената у Прешеву

Поводом Међународног дана људских права средњошколци, студенти бројни и грађани Прешева одржали су протестни марш од гимназије Скендербег до канцеларије Координационог тела у Прешеву.

Организатори кажу да на овај начин желе да скрену пажњу на проблем непризнавања факултетских диплома стечених у Приштини.

- Србија не жели да призна дипломе приштинског универзитета али то је проблем младих који живе у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи. Овим протестом који се одржава на Међународни дан људских права желимо да скренемо пажњу косовске, српске и европске јавности на овај наш проблем, јер не желимо више да будемо таоци нерашчишћених политичких односа Београда и Приштине. У овом тренутку стотинак људи са дипломом приштинског универзитета чека на посао, а за још 1000 студената је неизвесно студирање јер непризнавање диплома представља велики проблем - рекао је за Јужне вести Белзим Камбери, председник одбора за људска права

Око 3.000 учесника са заставама, паролама и транспарентима из дворишта прешевске гимназије кренуло је до канцеларије Координационог тела за југ Србије.

На транспарентима је писало “стоп одливу мозгова”, бројне албанске заставе, пиштаљке и пароле пратиле су овај скуп. Протестној шетњи придружило се и комплетно руководство општине Прешево. Окупљени су најпре застали испред билборда на коме је симболично окачена диплома која је додељена Милану Марковићу, за непоштовање људских права затим је шетња настављена до канцеларије координационог тела, где је на капији симболично окачен transparent.

Организатори су се обратили високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, од које захтевају да им помогне јер проблем непризнавања диплома са Универзитета у Приштини постоји као реакција власти Србије на проглашену независност Косова.

Прешево, Бујановац и Медвеђа не треба и не смеју да буду таоци политичких преговора између званичника Београда и Приштине, стоји између осталог у писму.

Иако им је понуђено да буду примљени у канцеларију Координационог тела, организатори скупа су то одбили јер сматрају да они имају своје представнике у власи и од њих очекују да преговарају.

Скуп је подржало и 44 невладине организације. Скуп је прошао без инцидената, а организатори су најавили наставак протеста све до испуњења њихових захтева


#   Лесковац   Бујановац   Власотинце   туча   протест   диплома   студенти   људска права   Јужне вести   југ Србије   Међународни дан људских права   Скендербег
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима