Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радници на улицу, газда почупао и каблове

rssBookmark and Share

Куршумлија 14.10.2012. Izvor:Agencije

Производи радника Модне конфекције "7. јули" у Куршумлији некада су се носили у земљи и иностранству. Шили су и за најпознатије светске модне брендове, а сада је највећи део њих на улици.

Радници на улицу, газда почупао и каблове

Девет година од пропале приватизације, а пет од раскинутог купопродајног уговора, 370 радника Модне конфекције "7. јули" у Куршумлији не успева да реши проблем повезивања радног стажа и здравственог осигурања. За ове намене потребно је обезбедити око 35 милиона динара.

Звездан Миленковић бивши радник конфекције каже да су радници платили највећу цену погрешне приватизације.

"Шта ћемо са тим здравственим осигурањем, са здравственом књижицом, то нам је приоритет да завршимо, као и радни стаж. Са повезивањем радног стажа, многи радници би отишли у пензију", каже Миленковић.

Бивши директор конфекције Боривоје Урошевић каже да је ово пример пљачкашке приватизације, која је за последицу имала отуђење готово комплетне имовине некада успешне фирме.

"Све инсталације су повађене и продате, каблови и парни котао и комплетан ресторан за исхрану радника. Све је то продато, само су остали голи зидови. Како је то бивши власник продао, то треба да одговори Агенција за приватизацију, па се питамо како је то њему дозвољено", каже Урошевић.

У локалној самоуправи кажу да се и поред бројних обећања у претходном периоду, која су се по правилу појачавала уочи избора, није се даље одмакло од почетка. Није помогло ни формирање нове фирме, која је требало да се угаси, одмах након решавања проблема радника.

"Ми смо имали неке припремљене закључке, али не и закључак Владе да се то повезивање одради. Требало би да закажемо састанак у Министарству финансија, у наредних десетак дана, да се то разјасни", каже председник општине Куршумлија Радољуб Видић, пренпси РТС.

Општина Куршумлија добила је на коришћење око 5.000 метара квадратних простора некадашње пословне зграде ове фабрике, која једино није отуђена.


#   Куршумлија   радници   Радољуб Видић   Агенција за приватизацију   општина Куршумлија   инсталације   Боривоје Урошевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима