Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radnici na ulicu, gazda počupao i kablove

rssBookmark and Share

Kuršumlija 14.10.2012. Izvor:Agencije

Proizvodi radnika Modne konfekcije "7. juli" u Kuršumliji nekada su se nosili u zemlji i inostranstvu. Šili su i za najpoznatije svetske modne brendove, a sada je najveći deo njih na ulici.

Radnici na ulicu, gazda počupao i kablove

Devet godina od propale privatizacije, a pet od raskinutog kupoprodajnog ugovora, 370 radnika Modne konfekcije "7. juli" u Kuršumliji ne uspeva da reši problem povezivanja radnog staža i zdravstvenog osiguranja. Za ove namene potrebno je obezbediti oko 35 miliona dinara.

Zvezdan Milenković bivši radnik konfekcije kaže da su radnici platili najveću cenu pogrešne privatizacije.

"Šta ćemo sa tim zdravstvenim osiguranjem, sa zdravstvenom knjižicom, to nam je prioritet da završimo, kao i radni staž. Sa povezivanjem radnog staža, mnogi radnici bi otišli u penziju", kaže Milenković.

Bivši direktor konfekcije Borivoje Urošević kaže da je ovo primer pljačkaške privatizacije, koja je za posledicu imala otuđenje gotovo kompletne imovine nekada uspešne firme.

"Sve instalacije su povađene i prodate, kablovi i parni kotao i kompletan restoran za ishranu radnika. Sve je to prodato, samo su ostali goli zidovi. Kako je to bivši vlasnik prodao, to treba da odgovori Agencija za privatizaciju, pa se pitamo kako je to njemu dozvoljeno", kaže Urošević.

U lokalnoj samoupravi kažu da se i pored brojnih obećanja u prethodnom periodu, koja su se po pravilu pojačavala uoči izbora, nije se dalje odmaklo od početka. Nije pomoglo ni formiranje nove firme, koja je trebalo da se ugasi, odmah nakon rešavanja problema radnika.

"Mi smo imali neke pripremljene zaključke, ali ne i zaključak Vlade da se to povezivanje odradi. Trebalo bi da zakažemo sastanak u Ministarstvu finansija, u narednih desetak dana, da se to razjasni", kaže predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, prenpsi RTS.

Opština Kuršumlija dobila je na korišćenje oko 5.000 metara kvadratnih prostora nekadašnje poslovne zgrade ove fabrike, koja jedino nije otuđena.


#   Kuršumlija   radnici   Radoljub Vidić   Agencija za privatizaciju   opština Kuršumlija   instalacije   Borivoje Urošević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima