Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Радовановић: Лекс специјалис за врзино коло

rssBookmark and Share

Ниш 10.09.2014. Данас

Директор Клиничког центра Ниш залаже се за убрзање поступака за поправку и набавку важних медицинских уређаја

Радовановић: Лекс специјалис за врзино коло

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић оценио је јуче да је неопходно донети „лекс специјалис“ који би скратио поступак јавних набавки за оправке апарата за зрачење и других важних медицинских уређаја, пошто такви поступци сада трају и по осам месеци, што се лоше одражава на здравље пацијената. Он се заложио да та врста „лекс специјалиса“ важи и за хитне набавке мањих количина лекова које би „премостиле“ период до окончања тендера за њихову набавку.

- У Клиничком центру Ниш сада раде два од три апарата за зрачење, док трећи не ради скоро три године, и има мале шансе за оправку. Тендерска процедура за сервисирање једног од та два апарата који су у функцији почела је у фебруару и још увек није у завршена. Тај апарат је поправљен након недавне интервенције министра здравља, али је начин плаћања за то још увек под знаком питања. Зрачну терапију на та два акцелератор прима 120 до 150 људи, а ако би се они опет покварили, листа чекања би се значајно продужила. Нека врста лекс специјалиса требало би да пропише да оправка значајних апарата за лечење и дијагностику представља преседан и да ће у тим случајевима јавна набавка сервисера бити олакшана и скраћена. И нека све време док „преседан“ траје, уз директоре здравствених установа седе полицајци из привредног криминала, и контролишу да ли је све по закону, али нека се поступак оправке убрза у корист пацијената, каже Радовановић за Данас.

Он додаје да је сервисирање важних медицинских апарата „успорено“ након усвајања Закона о јавним набавкама, који важну медицинску опрему третира као било коју робу широке потрошње. Он прецизира да се тендерски поступци отварају почетком године, након што Фонд за здравствено осигурање определи тачан износ за одржавање и сервисирање тих уређаја. Компаније које учествују на тендерима, а оне углавном имају и производњу и сервисе, релативно често се жале на „пропусте“ у процедури, а онда се чека одговор Агенције за заштиту понуђача, па спровођење и окончање другостепеног поступка.

- То је врзино коло, месеци пролазе, листа чекања расте, а пацијенти трпе штету, каже директор КЦ Ниш.

У нишком КЦ је почетком прошлог месеца на листи чекања за зрачну терапију било око 650 онколошких пацијената пошто ниједан апарат за зрачење није радио. Нешто раније, након обилних киша, у бункер у којем се налази једини исправни апарат за зрачење продрла је вода, те се чекало да се то санира, а бункер осуши.

Подручје са 2,5 милиона пацијената

Акцелератор за који је у фебруару расписана јавна набавка за оправку која још није окончана, а који је, иначе, „у најбољем стању“, у то време није радио дуже од два месеца. Сви апарати за зрачење у овој здравственој установи стари су и амортизовани, а ка њој гравитира скоро 2,5 милиона грађана.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   Јавна набавка
@tigerzoki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима