Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Radovanović: Leks specijalis za vrzino kolo

rssBookmark and Share

Niš 10.09.2014. Danas

Direktor Kliničkog centra Niš zalaže se za ubrzanje postupaka za popravku i nabavku važnih medicinskih uređaja

Radovanović: Leks specijalis za vrzino kolo

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović ocenio je juče da je neophodno doneti „leks specijalis“ koji bi skratio postupak javnih nabavki za opravke aparata za zračenje i drugih važnih medicinskih uređaja, pošto takvi postupci sada traju i po osam meseci, što se loše odražava na zdravlje pacijenata. On se založio da ta vrsta „leks specijalisa“ važi i za hitne nabavke manjih količina lekova koje bi „premostile“ period do okončanja tendera za njihovu nabavku.

- U Kliničkom centru Niš sada rade dva od tri aparata za zračenje, dok treći ne radi skoro tri godine, i ima male šanse za opravku. Tenderska procedura za servisiranje jednog od ta dva aparata koji su u funkciji počela je u februaru i još uvek nije u završena. Taj aparat je popravljen nakon nedavne intervencije ministra zdravlja, ali je način plaćanja za to još uvek pod znakom pitanja. Zračnu terapiju na ta dva akcelerator prima 120 do 150 ljudi, a ako bi se oni opet pokvarili, lista čekanja bi se značajno produžila. Neka vrsta leks specijalisa trebalo bi da propiše da opravka značajnih aparata za lečenje i dijagnostiku predstavlja presedan i da će u tim slučajevima javna nabavka servisera biti olakšana i skraćena. I neka sve vreme dok „presedan“ traje, uz direktore zdravstvenih ustanova sede policajci iz privrednog kriminala, i kontrolišu da li je sve po zakonu, ali neka se postupak opravke ubrza u korist pacijenata, kaže Radovanović za Danas.

On dodaje da je servisiranje važnih medicinskih aparata „usporeno“ nakon usvajanja Zakona o javnim nabavkama, koji važnu medicinsku opremu tretira kao bilo koju robu široke potrošnje. On precizira da se tenderski postupci otvaraju početkom godine, nakon što Fond za zdravstveno osiguranje opredeli tačan iznos za održavanje i servisiranje tih uređaja. Kompanije koje učestvuju na tenderima, a one uglavnom imaju i proizvodnju i servise, relativno često se žale na „propuste“ u proceduri, a onda se čeka odgovor Agencije za zaštitu ponuđača, pa sprovođenje i okončanje drugostepenog postupka.

- To je vrzino kolo, meseci prolaze, lista čekanja raste, a pacijenti trpe štetu, kaže direktor KC Niš.

U niškom KC je početkom prošlog meseca na listi čekanja za zračnu terapiju bilo oko 650 onkoloških pacijenata pošto nijedan aparat za zračenje nije radio. Nešto ranije, nakon obilnih kiša, u bunker u kojem se nalazi jedini ispravni aparat za zračenje prodrla je voda, te se čekalo da se to sanira, a bunker osuši.

Područje sa 2,5 miliona pacijenata

Akcelerator za koji je u februaru raspisana javna nabavka za opravku koja još nije okončana, a koji je, inače, „u najboljem stanju“, u to vreme nije radio duže od dva meseca. Svi aparati za zračenje u ovoj zdravstvenoj ustanovi stari su i amortizovani, a ka njoj gravitira skoro 2,5 miliona građana.


#   Niš   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Javna nabavka
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima