Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

РЕФОРМА ДРЖАВНЕ СЛУЖБЕ: Свима иста плата за исто радно место!

Bookmark and Share

16.10.2015. Ало, Информер

На пролеће 2016. сви државни службеници на истим радним местима (функцијама) имаће једнаке плате широм Србије.

Илустрација, Фото: Профимедиа
Илустрација, Фото: Профимедиа

Кафе куварице ће ускоро добијати по 25.650 динара, без обзира да ли раде у неком министарству или при, рецимо, Народној банци Србије, док ће плату од 22.000 динара имати сви возачи у државној управи.

Запослени као ложачи, курири и домари могу да очекују месечни "чек" од 20.500 динара, било да раде у јавној управи у Београду или у унутрашњости. То практично значи да одлази у историју пракса да се за идентичан псоао у различитом министатрству добијају драстично другачија примања.

Тренутна ситуација је таква да у државној управи има 1.500 послова, који ће ускоро бити сведени на мање од 500 у такозваном каталогу радних места Министарства државне управе. Конкретно, више неће бити могуће да, рецимо, кафе куварице у појединим јавним агенцијама и Народној банци добијају плату од 50.000 динара или да возачи у тим институцијама зарађују до 70.000 динара.

Стаје се на крај разрађеној шеми по којој, на пример, у систематизацији РФЗО за радно место возача постоје чак три категорије: возач економ, возач курир и возач, а коефицијенти за њихове позиције су различити, иако обављају идентичан посао. Што је коефицијент већи, наравно, и примања су већа, па разлика у платама запослених износи више хиљада динара.

Разлика ће се направити између медицинских сестара и нихових колегиница из Хитне помоћи. Наиме, медицинске сестре на оба радна места су малтене идентично плаћене, упркос томе што запослене у Хитној помоћи имају већи обим посла и ноћна дежурства. Убудуће ће сестре са средњом медицинском школом из Ургентног центра добијати најмање 36.000 динара, док ће сестре у дому здравља имати плату као досад, 32.910 динара у просеку.

По истом принципу, полицајци који раде на улици добијаће најмање 49.000 динара, док ће полицијски службеници у канцеларијама примати уобичајених 45.000 динара у просеку.

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе признају да има пуно нелогичности између обављања истих или сличних послова, са великим разликама у примањима.


#   Србија   плате   медицинске сестре   радна места   локална самоуправа   Министарство локалне самоуправе   јавне службе       радно место
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима