Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Руски и француски џез на Нишвилу

rssBookmark and Share

18.06.2016.

Светски познати руски саксофониста Олег Киреиев наступиће на предстојећем Нишвил џез фестивалу са својим бендом “Орлан” у петак 12. августа.
Француски састав РП3 који предводи пијаниста Реми Паноссиан наступиће у недељу 14. августа.

Фузија џеза и руске традиције са Урала
Фузија џеза и руске традиције са Урала

Светски познати руски саксофониста Олег Киреиев наступиће на предстојећем Нишвил џез фестивалу са својим бендом “Орлан” у петак 12. августа. Овај изванредни етно џез пројекат наступиће ове јесени и на највећем World music сајму Womex 2016.

Састав “Орлан” који осим Олега (саксофони и вокал) чине и Рустем Галиуллин – труба, Олег Јангуров – бас, Сергеи Остроумов – бубњеви, Рустем Каримов – удараљке и Руслам Воротников – клавијатуре, према оцени критичара на најбољи начин премошћује границе између различитих култура и традиција.

Кроз џез израз, као један од главних темеља ворлд мјузик правца, састав “Орлан” представља богату музичку традицију са границе Европе и Азије, односно руске републике Башкирије одакле су пореклом сви чланови састава. Олегов грлени вокал, каратеристичан за то поднебље, такође је једна од важних карактеристика састава који се током последњих неколико година представио широм Европе и у Америци.

Уз сва светска светских признања, Олег Киреиев је изузетно цењен и у својој домовини: има звање саветника за културу председника Башкирије.

 

Француски џез

Француски састав РП3 који предводи пијаниста Remi Panossian наступиће на предстојећем Нишвил џез фестивалу у недељу 14. августа. Чланови састава су и Maxime Delporte (контрабас) и Frederic Petitprez (бубњеви).

Remi Panossian трио

За седам година постојања, РП3 иза себе има три албума, а одржали су више од 300 концерта у тридесетак земаља, укључујући и Канаду, Норвешку, Бразил, Немачку, Венецуелу, Мексико, Индију, Португал, Белгију, Шведску, Алжир... Само током 10 турнеја по Азији одржали су више од 150 концерата. Такође, позивани су да наступе у ммногим великим концертним дворанама и на значајним јазз фестивалима.

Године 2011 МП3 су са Грегори Портером поделили награду “џез откриће године” коју додељује утицајни TSF Jazz radio. Група је недавно објавила трећи албум који је продуцирао познати белгијски пијаниста италијанског порекла Erc Lengini.

 


#   Нишвил   џез   џез фестивал     Remi Panossian
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима