Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

НУНС: Скандалозно прекидање конференције министра

rssBookmark and Share

Лесковац 12.06.2014. Бета

Независно удружење новинара Србије (НУНС) осудило је данас одлуку сарадника министра просвете Срђана Вербића да прекину конференцију за новинаре због питања која им се нису свидела.

НУНС: Скандалозно прекидање конференције министра

Конференција министра Вербића јуче је у Лесковцу прекинута због питања новинара о докторату министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, за који тројица стручњака тврде да садржи бројне плагијате

"Одлука кабинета министра просвете Срђана Вербића да прекине његову конференцију за новинаре због питања које министру није по вољи скандалозна је и недопустива. Министри и други функционери нису ту због себе него због јавности у чије име их новинари и питају", истиче се у саопштењу НУНС-а.

Конференција министра Вербића јуче је у Лесковцу прекинута због питања новинара о докторату министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, за који тројица стручњака тврде да садржи бројне плагијате.

НУНС је изразио посебну забринутост због тога што је шеф министровог кабинета Немања Ђорђевић, образлажући одлуку о прекиду конференције за новинаре, рекао да се новинари "нису држали договорене теме о малој матури".

"Такво објашњење је скандалозно, будући да подразумева да министар очекује да га се пита само оно што његов кабинет претходно најави новинарима. Настојање представника власти да јавне наступе сведу на теме и питања која њима одговарају, покушај је ограничавања медијских слобода", оценио је НУНС.

Медијима и новинарима се тиме поручује да треба да преносе оно што им се каже, а не да сами постављају питања, што је у супротности са основном функцијом медија да у име јавности траже одговоре на питања од јавног интереса, додаје се у саопштењу.

НУНС је позвао представнике власти да прекину с том праксом и подсетио да је један од њихових задатака да обезбеде доследно поштовање слободе медија и слободе јавне речи.

"Прекидањем конференција за новинаре због 'незгодних питања' медијске слободе се не шире, него ограничавају", истиче Независно удружење новинара Србије.


#   Лесковац   НУНС   Небојша Стефановић   новинари   Срђан Вербић   конференција   Немања Ђорђевић
@nesastefanovic @sverbic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима