Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Смењен командант нишких жандарма

rssBookmark and Share

11.10.2014. Новости

Командант нишког одреда Жандармерије Сенад Коштић разрешен је дужности, потврђено је „Новостима“ у МУП Србије. Такође, како сазнајемо, поднете су и кривичне пријаве против жандарма који су учествовали у пребијању Андреја Вучића, брата премијера Александра Вучића!

Смењен командант нишких жандарма

Реч је о припадницима Жандармерије Предрагу Митровићу Флеки, Радету Матићу, Предрагу Ћирковићу, Далибору Ђорђевићу и Драгану Савићу.

- Телефоном сам обавештен да сам разрешен дужности - потврдио је „Новостима“ Сенад Коштић. - Остајем без коментара.

Он је у четвртак упутио писмо Миленку Божовићу, команданту Жандармерије и МУП-у Србије, тражећи да се заустави хајка на нишке жандарме.

- У сваком тренутку сам спреман да се повучем са чела одреда Жандармерије у Нишу и да будем распоређен на другу дужност, уколико се утврди да сам крив, или ако неко цео одред сматра кривим.

Коштић је апеловао да се учини све како би се сачувао углед и реноме јединице која је увек била, а и сада је у потпуности спремна за реализацију свих задатака за државу Србију, њену одбрану и њену безбедност. Последњег дана у многим медијима нишки одред Жандармерије називан је „одредом смрти“, „одредом батинаша“ и другим погрдним именима, што наноси огромну штету јединици.

- Несхватљиво је да се једна високопрофесионална јединица Жандармерије и МУП-а Србије због прекршаја или извршеног дела појединца, квалификује погрдним називима и цела поистовећује са појединцима који су прекршили закон - рекао је Коштић.

Да подсетимо, припадници Жандармерије претукли су у центру Београда 28. септембра Андреја Вучића и двојицу мушкараца из његовог обезбеђења. Поред брата премијера Вучића, на дан одржавање Параде поноса, Жандармерија је претукла и Предрага Малог, брата градоначелника Београда Синише Малог, који је био у друштву Андреја. До инцидента је дошло када се Андреј Вучић шетао градом са тројицом чланова обезбеђења. Како су у центру града биле распоређене јаке полицијске снаге због Параде поноса, припадници Жандармерије су у Бирчаниновој улици, у близини Славије, легитимисали Андреја Вучића и његово обезбеђење, након чега је дошло до инцидента. Андреј се није позивао на свог брата, а снимак ТВ Н1 на којем се види његово пребијање појавио се касније на Јутјубу.

- Нас четворица ишли смо ка стану мојих родитеља у Крунској улици. У једном тренутку зауставила нас је жандармерија. Уредно су нас легитимисали и тек тада је избио инцидент. Ниједног тренутка нисмо покушали да одговоримо на брутално иживљавање припадника Жандармерије, а службена легитимација Саше Јовановића све време је била у његовој руци. Чак и у тренуцима свирепог пребијања - навео је Андреј Вучић у отвореном писму јавности.

Касније су одведени у хаустор зграде у Улици Светозара Марковића, где су и припадници Жандармерије и Војске чекали долазак Војне полиције, а напетост се стишала доласком Веселина Милића, начелника београдске полиције.


#   туча   жандармерија   Александар Вучић   смена   истрага   Андреј Вучић   Сенад Коштић   нишки одред
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима