Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Smenjen komandant niških žandarma

rssBookmark and Share

11.10.2014. Novosti

Komandant niškog odreda Žandarmerije Senad Koštić razrešen je dužnosti, potvrđeno je „Novostima“ u MUP Srbije. Takođe, kako saznajemo, podnete su i krivične prijave protiv žandarma koji su učestvovali u prebijanju Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića!

Smenjen komandant niških žandarma

Reč je o pripadnicima Žandarmerije Predragu Mitroviću Fleki, Radetu Matiću, Predragu Ćirkoviću, Daliboru Đorđeviću i Draganu Saviću.

- Telefonom sam obavešten da sam razrešen dužnosti - potvrdio je „Novostima“ Senad Koštić. - Ostajem bez komentara.

On je u četvrtak uputio pismo Milenku Božoviću, komandantu Žandarmerije i MUP-u Srbije, tražeći da se zaustavi hajka na niške žandarme.

- U svakom trenutku sam spreman da se povučem sa čela odreda Žandarmerije u Nišu i da budem raspoređen na drugu dužnost, ukoliko se utvrdi da sam kriv, ili ako neko ceo odred smatra krivim.

Koštić je apelovao da se učini sve kako bi se sačuvao ugled i renome jedinice koja je uvek bila, a i sada je u potpunosti spremna za realizaciju svih zadataka za državu Srbiju, njenu odbranu i njenu bezbednost. Poslednjeg dana u mnogim medijima niški odred Žandarmerije nazivan je „odredom smrti“, „odredom batinaša“ i drugim pogrdnim imenima, što nanosi ogromnu štetu jedinici.

- Neshvatljivo je da se jedna visokoprofesionalna jedinica Žandarmerije i MUP-a Srbije zbog prekršaja ili izvršenog dela pojedinca, kvalifikuje pogrdnim nazivima i cela poistovećuje sa pojedincima koji su prekršili zakon - rekao je Koštić.

Da podsetimo, pripadnici Žandarmerije pretukli su u centru Beograda 28. septembra Andreja Vučića i dvojicu muškaraca iz njegovog obezbeđenja. Pored brata premijera Vučića, na dan održavanje Parade ponosa, Žandarmerija je pretukla i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je bio u društvu Andreja. Do incidenta je došlo kada se Andrej Vučić šetao gradom sa trojicom članova obezbeđenja. Kako su u centru grada bile raspoređene jake policijske snage zbog Parade ponosa, pripadnici Žandarmerije su u Birčaninovoj ulici, u blizini Slavije, legitimisali Andreja Vučića i njegovo obezbeđenje, nakon čega je došlo do incidenta. Andrej se nije pozivao na svog brata, a snimak TV N1 na kojem se vidi njegovo prebijanje pojavio se kasnije na Jutjubu.

- Nas četvorica išli smo ka stanu mojih roditelja u Krunskoj ulici. U jednom trenutku zaustavila nas je žandarmerija. Uredno su nas legitimisali i tek tada je izbio incident. Nijednog trenutka nismo pokušali da odgovorimo na brutalno iživljavanje pripadnika Žandarmerije, a službena legitimacija Saše Jovanovića sve vreme je bila u njegovoj ruci. Čak i u trenucima svirepog prebijanja - naveo je Andrej Vučić u otvorenom pismu javnosti.

Kasnije su odvedeni u haustor zgrade u Ulici Svetozara Markovića, gde su i pripadnici Žandarmerije i Vojske čekali dolazak Vojne policije, a napetost se stišala dolaskom Veselina Milića, načelnika beogradske policije.


#   tuča   žandarmerija   Aleksandar Vučić   smena   istraga   Andrej Vučić   Senad Koštić   niški odred
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima