Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Суд у Блацу престао са радом

rssBookmark and Share

Прокупље 19.01.2014. JužnaSrbija.Info

Судска јединица у Блацу престала је са радом јер је последњом реформом правосуђа сачињена нова мрежа судова којом је основан Основни суд у Куршумлији и који ће својим радом покривати општине Куршумлија и Блаце.

Суд у Блацу престао са радом

У просторијама бившег суда у Блацу остала је само пријемна канцеларија са једним запосленим, у којој ће се обављати једино пријем поднесака и овера докумената.

За грађане Блаца ово практично значи да ће морати да одлазе у Куршумлију за све остале послове из судске надлежности (оставине, истраге, парнице, кривице, ванпарнични поступци) а најудаљенија села блачке општине од новог седишта Основног суда удаљена су и до 35 километара. Интересантан је податак да је у току претходне године судска јединица у Блацу имала 407 оставинских расправа у поређењу са Куршумлијском, где их је било 358.

Сем тога, судска јединица у Блацу имала је потребне кадрове и комплетну инфраструктуру (кабинете за судије, канцеларије за судске раднике, сале за суђења). Суд у Блацу постојао је од 1926. године, а од 1990. изгубио статус суда и постао одељење Општинског суда Прокупље (од 01.01.2010.г. Основни суд са јединицама у Блацу и Куршумлији).

На седници Скупштине општине Блаце, одржаној донета је Препорука мера за уврштавање судске јединице у Блацу у нову мрежу судова на територији Републике Србије која, испоставиће се, није уважена.

Председник општине Блаце Радоје Крстовић изјавио је за ''јужну србију'' да је са циљем да се у Блацу сачувају бар делови судске јединице, Општина Блаце је упутила званичне дописе ресорном министарству, Министарству регионалног развоја и локалне самоуправе, као и председнику Основног суда у Куршумлији.

- И поред показане спремности да финансира текуће материјалне трошкове за потребе опстанка канцеларије за спровођење поступка оставинске расправе и овере потписа, за сада још нема одговора на ове конкретне предлоге Општине Блаце, казао је председник Крстовић.


#   Прокупље   Куршумлија   Блаце   председник   суд   Радоје Крстовић   председник општине   Основни суд   општина Блаце
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима