Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sud u Blacu prestao sa radom

rssBookmark and Share

Prokuplje 19.01.2014. JužnaSrbija.Info

Sudska jedinica u Blacu prestala je sa radom jer je poslednjom reformom pravosuđa sačinjena nova mreža sudova kojom je osnovan Osnovni sud u Kuršumliji i koji će svojim radom pokrivati opštine Kuršumlija i Blace.

Sud u Blacu prestao sa radom

U prostorijama bivšeg suda u Blacu ostala je samo prijemna kancelarija sa jednim zaposlenim, u kojoj će se obavljati jedino prijem podnesaka i overa dokumenata.

Za građane Blaca ovo praktično znači da će morati da odlaze u Kuršumliju za sve ostale poslove iz sudske nadležnosti (ostavine, istrage, parnice, krivice, vanparnični postupci) a najudaljenija sela blačke opštine od novog sedišta Osnovnog suda udaljena su i do 35 kilometara. Interesantan je podatak da je u toku prethodne godine sudska jedinica u Blacu imala 407 ostavinskih rasprava u poređenju sa Kuršumlijskom, gde ih je bilo 358.

Sem toga, sudska jedinica u Blacu imala je potrebne kadrove i kompletnu infrastrukturu (kabinete za sudije, kancelarije za sudske radnike, sale za suđenja). Sud u Blacu postojao je od 1926. godine, a od 1990. izgubio status suda i postao odeljenje Opštinskog suda Prokuplje (od 01.01.2010.g. Osnovni sud sa jedinicama u Blacu i Kuršumliji).

Na sednici Skupštine opštine Blace, održanoj doneta je Preporuka mera za uvrštavanje sudske jedinice u Blacu u novu mrežu sudova na teritoriji Republike Srbije koja, ispostaviće se, nije uvažena.

Predsednik opštine Blace Radoje Krstović izjavio je za ''južnu srbiju'' da je sa ciljem da se u Blacu sačuvaju bar delovi sudske jedinice, Opština Blace je uputila zvanične dopise resornom ministarstvu, Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kao i predsedniku Osnovnog suda u Kuršumliji.

- I pored pokazane spremnosti da finansira tekuće materijalne troškove za potrebe opstanka kancelarije za sprovođenje postupka ostavinske rasprave i overe potpisa, za sada još nema odgovora na ove konkretne predloge Opštine Blace, kazao je predsednik Krstović.


#   Prokuplje   Kuršumlija   Blace   predsednik   sud   Radoje Krstović   predsednik opštine   Osnovni sud   opština Blace
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima