Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Свим херојима вечно захвалан Град Ниш“ - Откривена спомен плоча у знак сећања на хероје са Кошара

rssBookmark and Share

Ниш 09.04.2021. Јужна Србија Инфо

Данас су на нишком Булевару Хероји са Кошара, градоначелница Ниша Драгана Сотировски и борац са Кошара Дарко Анђелковић открили су спомен плочу на којој пише „Херојима Кошара, жртве не заборавите, живе поштујте – Свим херојима вечно захвалан Град Ниш“.

"Свим херојима вечно захвалан Град Ниш“ - Откривена спомен плоча у знак сећања на хероје са Кошара

Спомен плоча откривена је на булевару који ће носити назив по херојима са Кошара, битке која је отпочела 9.априла 1999. године и која је трајала наизменично све до 14. јуна те године. Полагањем венца одата је пошта погинулим херојима у рату 1999. године.

Наши хероји уписали су се у историју за сва времена, рекла је градоначелница Ниша обраћајући се високим званицама и истакла да су хероји, потекли из народа, показали шта значи слобода, колико она вреди и колико је волимо.

„Сама утеха, коликогод била велика, није довољна да надомести бол и губитак драгих људи. Из тог бола рађа се нада, а из наде снага да храбро и самоуверено гледамо ка будућности“, рекла је Драгана Сотировски и навела да ће спомен плоча и булевар чувати наше хероје од заборава са којима се поносe отаџбина и Град Ниш.

Легендарни командант Приштинског корпуса генерал Владимир Лазаревић рекао је „да је Приштински корпус Треће армије реч којом ће наш слободарски народ разговарати са отаџбином, разумети своју отаџбину и волети своју војску“.

Поводом откривања спомен плоче говорили су командант са Кошара пуковник Љубинко Ђурковић и старешина 63. падобранске бригаде пуковник Видоје Ковачевић.

Драгани Сотировски, градском већнику Ненаду Станковићу и једном од иницајатора за откривање спомен плоче Бојану Маринковићу, уручене су захвалнице хероја са Кошара.

Откривању спомен плоче присуствовало је градско руководство, као и командант Копнене Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић, највиши представници Полицијске управе у Нишу, руске амбасаде, Српско-руског хуманитарног центра, градских општина, представници нишке епархије, ратни ветерани и породице погинулих хероја у рату 1999. године.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Владимир Лазаревић   Милосав Симовић   Битка на Кошарама   Булевар хероји са Кошара   спомен плоча
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима