Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Svim herojima večno zahvalan Grad Niš“ - Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na heroje sa Košara

rssBookmark and Share

Niš 09.04.2021. Južna Srbija Info

Danas su na niškom Bulevaru Heroji sa Košara, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i borac sa Košara Darko Anđelković otkrili su spomen ploču na kojoj piše „Herojima Košara, žrtve ne zaboravite, žive poštujte – Svim herojima večno zahvalan Grad Niš“.

"Svim herojima večno zahvalan Grad Niš“ - Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na heroje sa Košara

Spomen ploča otkrivena je na bulevaru koji će nositi naziv po herojima sa Košara, bitke koja je otpočela 9.aprila 1999. godine i koja je trajala naizmenično sve do 14. juna te godine. Polaganjem venca odata je pošta poginulim herojima u ratu 1999. godine.

Naši heroji upisali su se u istoriju za sva vremena, rekla je gradonačelnica Niša obraćajući se visokim zvanicama i istakla da su heroji, potekli iz naroda, pokazali šta znači sloboda, koliko ona vredi i koliko je volimo.

„Sama uteha, kolikogod bila velika, nije dovoljna da nadomesti bol i gubitak dragih ljudi. Iz tog bola rađa se nada, a iz nade snaga da hrabro i samouvereno gledamo ka budućnosti“, rekla je Dragana Sotirovski i navela da će spomen ploča i bulevar čuvati naše heroje od zaborava sa kojima se ponose otadžbina i Grad Niš.

Legendarni komandant Prištinskog korpusa general Vladimir Lazarević rekao je „da je Prištinski korpus Treće armije reč kojom će naš slobodarski narod razgovarati sa otadžbinom, razumeti svoju otadžbinu i voleti svoju vojsku“.

Povodom otkrivanja spomen ploče govorili su komandant sa Košara pukovnik Ljubinko Đurković i starešina 63. padobranske brigade pukovnik Vidoje Kovačević.

Dragani Sotirovski, gradskom većniku Nenadu Stankoviću i jednom od inicajatora za otkrivanje spomen ploče Bojanu Marinkoviću, uručene su zahvalnice heroja sa Košara.

Otkrivanju spomen ploče prisustvovalo je gradsko rukovodstvo, kao i komandant Kopnene Vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović, najviši predstavnici Policijske uprave u Nišu, ruske ambasade, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, gradskih opština, predstavnici niške eparhije, ratni veterani i porodice poginulih heroja u ratu 1999. godine.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Vladimir Lazarević   Milosav Simović   Bitka na Košarama   Bulevar heroji sa Košara   spomen ploča
#GradonacelnicaN @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima