Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ускоро експропријација земљишта на траси железничке обилазнице

rssBookmark and Share

Ниш 22.01.2018. Белами портал, Јужна Србија Инфо

Власници парцела чије ће земљиште бити експроприсано због израдње железничке обилазнице око Ниша требало би до краја овог, или почетком фебруара месеца, да добију понуду Железнице Србије за исплату надокнаде за одузето земљиште.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Са добијањем понуда истовремено требало би да крену и прве исплате. Он је додао, да се преко 400 решења већ налази у поступку, а да би исплата власницима земљишта требало да буде завршена до краја ове године, будући да је почетак изградње обилазнице најављен за крај ове и почетак идуће године, рекао је за Белами Љубивоје Славковићћ, члана Радне групе за измештање пруге Министарства грађевинарства и саобраћаја.

Славковић је додао, да ће због изградње двоколосечне обилазнице око Ниша, дуге 22 километра, бити експроприсано 1.650 парцела и 47 објеката на потезу од села Поповца до села Просек.

“Град Ниш послао је Железници Србије процену вредности свих парцела на основу тарифе уз помоћ које Републичка пореска управа одређује вредност земљишта и висину пореза”, рекао је Славковић и додао, да ће Железница у наредном периоду послати понуду за исплату сваком власнику.

“Надам се да већ фебуара крену исплате накнаде оним власницима који се слажу са понуђеном ценом, а када се ради о грађевинском земљишту, оне су доста добре. Новца има и за остале власнике земљишта и објеката, па се надам да ће исплата тећи по плану и да ће бити завршена до краја ове године”, каже Славковић.

Он додаје и да се по захтеву Европске инвестиционе банке, која финансира изградњу обилазнице, тренутно анкетирају власници чији објекти морају бити срушени, како би била направљена социјална карта сваког домаћинства.

“Још не знамо како ће бити исплаћени објекти на траси који су изграђени без грађевинске дозволе. За оне који имају дозволу, радиће се процена тржишне вредности”, објашњава Славковић.

Према ранијим најавама градских челника, за експропријацију земљишта и објеката биће потребно око 1,8 милијарди динара. Изградња железничке обилазнице око Ниша требало би да крене почетком 2019. године, а завршетак је планиран за 2022. годину. Процењује се да ће изградња обилазнице коштати 80 милиона евра, док ће читав пројекат реконструкције пруге од Ниша до Димитровграда коштати 300 милиона евра.

Иначе годинама, готово и деценијама, уназад се прича о измештању пруге из центра града. Протокол о измештању пруге потпсиан је 2012.године, а 2016.године завршен је пројкат обилазнице.

И потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је, средином децембра прошле године, измештање пруге из центра Ниша и додала да ће ти радови, вредни 80 милиона евра почети најкасније 2018. године.


#   Ниш   Зорана Михајловић   Пореска управа   Љубивоје Славковић   седница Владе   железница   заобилазница   експропријација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима