Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ванредна ситуација у Прокупљу и Житорађи

rssBookmark and Share

Прокупље 04.03.2018. Јужна Србија Инфо

Ванредна ситуација услед наглог раста водостаја на водотоковима првог и другог реда на подручју општине Прокупље и Житорађа на снази је од јутрос, од када је након брзог отапања снега због кише која је падала током ноћи, читав склоп неповољних временских прилика попримио размере елементарне непогоде.

Ванредна ситуација у Прокупљу и Житорађи

У општини Житорађа су поплављене оранице и пољопривредно земљиште, а вода је дошла и до појединих кућа и објеката.

Нагло отапање снега, кога је по званичним подацима у Прокупљу било и до 59 центиметара а у планинском подручју и преко једног метра, за мање од само 24 часа у потпуности је напунило све водотокове другог реда на подручју наше општине. Велико сливно подручје са Копаоника, Јастрепца и Пасјаче је и у рекордно кратком року до максимума напунило и корито реке Топлице која данас бележи водостај у Пепељевцу 246 цм, у Прокупљу 225 и у Дољевцу 249 цм.

Ови подаци најбоље говоре колико значи све оно што је урађено у претходном периоду на уређењу и проширењу речних корита реке Топлице у Прокупљу као и Малопланске, Драгушке, Трнавачке и осталих река које су водотокови другог реда. Размере штета сигурно би биле далеко веће, а ситуација знатно тежа од ове коју силом прилика сада имамо. Снага природе је још једном показала своју моћ па је ово највећи водостај, у последњој деценији, на тако великој дужини свих наших река на подручју прокупачке и суседних општина.

На свим кризним тачкама, којих је поприлично на свим странама наше општине, ангажоване су машине и преко 150 људи из јавних предузећа, установа, локалне самоуправе, штаба и сектора за ванредне ситуације као и привредних субјеката који на све начине покушавају да се изборе са набујалим водама и да притекну у помоћ грађанима којима је то потребно.

За све неопходне информације и пријаве евентуалних потреба за интервенцијама отворен је телефон  027/331-331


#   Прокупље   Житорађа   поплава   штаб за ванредне ситуације   Топлица река   пољопривредно земљиште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима