Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vanredna situacija u Prokuplju i Žitorađi

rssBookmark and Share

Prokuplje 04.03.2018. Južna Srbija Info

Vanredna situacija usled naglog rasta vodostaja na vodotokovima prvog i drugog reda na području opštine Prokuplje i Žitorađa na snazi je od jutros, od kada je nakon brzog otapanja snega zbog kiše koja je padala tokom noći, čitav sklop nepovoljnih vremenskih prilika poprimio razmere elementarne nepogode.

Vanredna situacija u Prokuplju i Žitorađi

U opštini Žitorađa su poplavljene oranice i poljoprivredno zemljište, a voda je došla i do pojedinih kuća i objekata.

Naglo otapanje snega, koga je po zvaničnim podacima u Prokuplju bilo i do 59 centimetara a u planinskom području i preko jednog metra, za manje od samo 24 časa u potpunosti je napunilo sve vodotokove drugog reda na području naše opštine. Veliko slivno područje sa Kopaonika, Jastrepca i Pasjače je i u rekordno kratkom roku do maksimuma napunilo i korito reke Toplice koja danas beleži vodostaj u Pepeljevcu 246 cm, u Prokuplju 225 i u Doljevcu 249 cm.

Ovi podaci najbolje govore koliko znači sve ono što je urađeno u prethodnom periodu na uređenju i proširenju rečnih korita reke Toplice u Prokuplju kao i Maloplanske, Draguške, Trnavačke i ostalih reka koje su vodotokovi drugog reda. Razmere šteta sigurno bi bile daleko veće, a situacija znatno teža od ove koju silom prilika sada imamo. Snaga prirode je još jednom pokazala svoju moć pa je ovo najveći vodostaj, u poslednjoj deceniji, na tako velikoj dužini svih naših reka na području prokupačke i susednih opština.

Na svim kriznim tačkama, kojih je poprilično na svim stranama naše opštine, angažovane su mašine i preko 150 ljudi iz javnih preduzeća, ustanova, lokalne samouprave, štaba i sektora za vanredne situacije kao i privrednih subjekata koji na sve načine pokušavaju da se izbore sa nabujalim vodama i da priteknu u pomoć građanima kojima je to potrebno.

Za sve neophodne informacije i prijave eventualnih potreba za intervencijama otvoren je telefon  027/331-331


#   Prokuplje   Žitorađa   poplava   štab za vanredne situacije   Toplica reka   poljoprivredno zemljište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima