Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ваведење Пресвете Богородице

rssBookmark and Share

Нишка Бања 04.12.2016. Јужна Србија Инфо

Ваведење је један од дванаест великих хришћанских празника. Означава улазак (уведење) свете Богородице у храм. Празнује се 21. новембра по старом, односно 4. децембра по новом календару.

Ваведење Пресвете Богородице

Марија је, као трогодишње дете, у складу са заветом родитеља, Јоакима и Ане, да ће, ако добију пород, дете дати у храм, доведена у Јерусалим и уведена у храм. На улазу у храм дочекао је отац Јована Претече, првосвештеник Захарије.

Народни обичај

Код Срба се овај дан још и зове Света Пречиста. На овај дан, који се зове и Женска Богородица, светкују се родиље и нероткиње, а многи се на овај дан и причешћују. У Србији је ово усечни дан, дан када се не предузимају важнији послови. Осим оних који овај дан светкују као своју славу, ово је и дан који светкују сточари.

Српска православна црква

Српска православна црква прославља Ваведење пресвете Богородице 4. децембра, иначе је и Слава српског манастира Хиландара на Светој Гори. Манастир Брадача, Манастир Свете Богородице Сићево, Манастир Каленић и Манастир Ваведење су посвећени празнику.

Ниш - Сићево

sr.wikipedia.org

Манастир Свете Богородице Сићево, Манастир Ваведење Пресвете Богородице, Манастир Сићево средњовековни је српски манастир из прве половине 17. века посвећен Богородичином Ваведењу. Манастир се налази у атару Сићева у оштини Нишка Бања на око 16 km, источно од Ниша према Пироту, у почетном делу Сићевачке клисуре, испод „Големог камена“, Кусаче, на левој обали реке Нишаве, у улици Владимира Милетића.

Манастирски комплекс, као лепо усклађен спој средњовековног и нововековног градитељства, у добро очуваном стању, о коме бригу воде само три калуђерице, размештен је у прелепом пејзажу нетакнуте природе ван градске гужве, на нешто мање од два километра јужно од магистралног пута Ниш—Софија, испред скретања за село Сићево.

Црква манастира Свете Богородице у Сићеву, да ли је по намени манастирска или гробљанска, није до краја дефинисана. На основу арехеолошких истаживања спроведених од 1985. до 1986. испод темеља цркве пронађени су скелети на основу којих се претпставља да се ради о гробљанској цркви, која је накнадно саграђена на месту старијег гробља. Такође на ово претпоставку упућује и чињенице да је црква малих димензија (за око 50 верника), скученог простор између лука апсиде и часне трпезе.


#   СПЦ   Нишка Бања   манастир   хришћанство   Сићево   Српска православна црква
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима