Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вода у Нишу исправна за пиће

rssBookmark and Share

21.04.2014. Блиц

Иако је дошло до појаве повећане замућености воде за пиће у нишком водоводном систему, она је још увек у границама које прописује закон и сасвим исправна за пиће

Вода у Нишу исправна за пиће

- Због појачаних падавина дошло је до појаве замућености воде у извориштима због чега смо принуђени да поједина изворишта периодично искључујуемо и укључујемо. Тренутно су искључене Мокра, Дивљана, Љуберађа и Крупац а раде само Љуберађа и Медијана, као и део капацитета Студене. Вода у нишком систему је бактериолошки и хемијски исправна и може се несметано користити за пиће - каже директор „Наисуса“ Дејан Андрејевић.

Тренутна замућеност је 0,6 до 0,8 НТУ јединица што је још увек испд законске границе од 1 НТУ. Ако замићеност пређе 1 НТУ проглашава се ванредна ситуација у водоснабдевању и тада је горња граница 5 НТУ али вода и даље може да се користи за пиће.

- Тек ако замућеност пређе 5 НТУ вода се проглашава техничком и забрањује за пиће, али не очекујемо да ће до тога доћи. Наисус непрекидно врши контроле и о свему обавештава Институт за јавно здравље и Санитарну инспекцију па ће јавност бити благовремено обавештена ако дође до неких промена - напомиње Андрејевић.

Он додаје да су наши прописи строжи од европских па је код нас редовна граница замућености 1 НТУ док је у Европи 4 НТУ. Замућеност се може уочити голим оком тек ако пређе границу од 4 НТУ јединица.


#   вода   поплава   Институт за јавно здравље   Дејан Андрејевић   ванредна ситуација   Наиссус ЈКП
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима