Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

ЈКП "Наиссус" - учесник конференције о планској документацији

rssBookmark and Share

04.12.2015. Нишке Вести, Јужна Србија Инфо

ЈКП "Наиссус" (Нишки водовод)- учесник конференције "Грађевинске дозволе – обједињена процедура и планска документација у пракси".

ЈКП "Наиссус" - учесник конференције о планској документацији

На Конференцији "Грађевинске дозволе – обједињена процедура и планска документација у пракси", коју су 2. децембра у Београду, заједнички организовали Министарство градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Америчка привредна комора у Србији,

Национална алијанса за локални економски развој и УСАИД Пројекат за боље услове пословања, учествовали су и представници нишког водовода. Конференцију је отворила потпредседница Владе Србије и министарка градјевине проф.др Зорана Михајловић, која је овом приликом нагласила да је од почетка примене обједињене процедуре издавања градјевинских дозвола од 1. марта, повећан и број издатих, за више од 27 одсто.

"То је много више, него претходних година заједно, а оно што је најбитније је и повећање вредности изведених радова у градјевинарству у Србији за више од 20 одсто. Наш следећи корак је уводјење електронске градјевинске дозволе од 1. јануара 2016., што ће омогућити да се само једним "кликом" добије градјевинска дозвола, а свакако ће допринети и још већем расту БДП-а. Обука тренера за примену електронске градјевинске дозволе је већ почела, као и упознавање локалних самоуправа са тим системом. Обједињена процедура издавања градјевинских дозвола се примењује на основу измена и допуна Закона о планирању и изградњи, који је усвојен у децембру поршле године. Све време смо радили са локалним самоуправама, чиме смо остварили и успешне резултате на том пољу", изјавила је отварајући конференцију, Министарка градјевине проф. др Зорана Михајловић.

Кроз две панел дискусије размотрена су досадашња искуства са издавањем грађевинских дозвола у обједињеној процедури, као и дефинисање кључних елемената потребних за њено унапредјење, на којима су учествовали и представници нишког водовода.

"Нови Закон о планирању и изградњи сада је први пут препознао линијске објекте, односно објекте инфраструктуре. Ту ми учествујемо двојако, с једне стране као имаоци овлашћења који дају услове, а с друге стране се појављујемо као инвеститори који траже услове и уједно пројектујемо, односно израдјујемо неопходну техничку документацију. Први пут је овај закон то препознао и дефинисао као појмове, и реконструкцију и изградњу објеката линијске инфраструктуре. Наш дугогодишњи проблем је управљање дотрајалом мрежом, која је изграђена пре 50 година, а налази се и на саобраћајницама које нису имовинско – правно решене, тако да смо имали великих проблема када је било потребно доградити или реконструисати ту мрежу. Сада смо први пут у могућности да те проблеме решавамо континуирано и да идемо са занављањем и изградњом нове мреже. Конкретно, Наиссус је ову законску могућност, што се тиче изградње и реконструкције мреже, до сада користио за пројектовање и изводјење радова, док је фунцкију инвеститора имала Дирекција за изградњу града. Ипак, можемо да кажемо, да смо се,што се тиче реализације пројеката изградње и реконструкције у регулацији постојећих саобраћајаница, у сарадњи са инвеститором и надлежним органом, успешно снашли", рекао је на коференцији директор ЈКП "Наиссус", Дејан Андрејевић и додао да је нишки водовод улогу инвеститора и пројектанта у овој години имао на санацији и реконструкцији објекта каптаже Пештер, која годинама није била у функцији управо због нерешених правно-имовинских питања.

Овим законом, наглашава Андрејевић, овај дугогодишњи проблем је превазидјен и тренутно су радови у завршној фази. Очекује се да це се каптажа након толико година, у систем водоснадевања града, вратити почетком 2016. године.


#   вода   Зорана Михајловић   Америка   водовод   грађевинска дозвола   конференција   Дејан Андрејевић   седница Владе   Привредна комора   Дирекција за изградњу   Наиссус ЈКП     планска документација
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима