Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

JKP "Naissus" - učesnik konferencije o planskoj dokumentaciji

rssBookmark and Share

04.12.2015. Niške Vesti, Južna Srbija Info

JKP "Naissus" (Niški vodovod)- učesnik konferencije "Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi".

JKP "Naissus" - učesnik konferencije o planskoj dokumentaciji

Na Konferenciji "Građevinske dozvole – objedinjena procedura i planska dokumentacija u praksi", koju su 2. decembra u Beogradu, zajednički organizovali Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Američka privredna komora u Srbiji,

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, učestvovali su i predstavnici niškog vodovoda. Konferenciju je otvorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevine prof.dr Zorana Mihajlović, koja je ovom prilikom naglasila da je od početka primene objedinjene procedure izdavanja gradjevinskih dozvola od 1. marta, povećan i broj izdatih, za više od 27 odsto.

"To je mnogo više, nego prethodnih godina zajedno, a ono što je najbitnije je i povećanje vrednosti izvedenih radova u gradjevinarstvu u Srbiji za više od 20 odsto. Naš sledeći korak je uvodjenje elektronske gradjevinske dozvole od 1. januara 2016., što će omogućiti da se samo jednim "klikom" dobije gradjevinska dozvola, a svakako će doprineti i još većem rastu BDP-a. Obuka trenera za primenu elektronske gradjevinske dozvole je već počela, kao i upoznavanje lokalnih samouprava sa tim sistemom. Objedinjena procedura izdavanja gradjevinskih dozvola se primenjuje na osnovu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koji je usvojen u decembru poršle godine. Sve vreme smo radili sa lokalnim samoupravama, čime smo ostvarili i uspešne rezultate na tom polju", izjavila je otvarajući konferenciju, Ministarka gradjevine prof. dr Zorana Mihajlović.

Kroz dve panel diskusije razmotrena su dosadašnja iskustva sa izdavanjem građevinskih dozvola u objedinjenoj proceduri, kao i definisanje ključnih elemenata potrebnih za njeno unapredjenje, na kojima su učestvovali i predstavnici niškog vodovoda.

"Novi Zakon o planiranju i izgradnji sada je prvi put prepoznao linijske objekte, odnosno objekte infrastrukture. Tu mi učestvujemo dvojako, s jedne strane kao imaoci ovlašćenja koji daju uslove, a s druge strane se pojavljujemo kao investitori koji traže uslove i ujedno projektujemo, odnosno izradjujemo neophodnu tehničku dokumentaciju. Prvi put je ovaj zakon to prepoznao i definisao kao pojmove, i rekonstrukciju i izgradnju objekata linijske infrastrukture. Naš dugogodišnji problem je upravljanje dotrajalom mrežom, koja je izgrađena pre 50 godina, a nalazi se i na saobraćajnicama koje nisu imovinsko – pravno rešene, tako da smo imali velikih problema kada je bilo potrebno dograditi ili rekonstruisati tu mrežu. Sada smo prvi put u mogućnosti da te probleme rešavamo kontinuirano i da idemo sa zanavljanjem i izgradnjom nove mreže. Konkretno, Naissus je ovu zakonsku mogućnost, što se tiče izgradnje i rekonstrukcije mreže, do sada koristio za projektovanje i izvodjenje radova, dok je funckiju investitora imala Direkcija za izgradnju grada. Ipak, možemo da kažemo, da smo se,što se tiče realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije u regulaciji postojećih saobraćajanica, u saradnji sa investitorom i nadležnim organom, uspešno snašli", rekao je na koferenciji direktor JKP "Naissus", Dejan Andrejević i dodao da je niški vodovod ulogu investitora i projektanta u ovoj godini imao na sanaciji i rekonstrukciji objekta kaptaže Pešter, koja godinama nije bila u funkciji upravo zbog nerešenih pravno-imovinskih pitanja.

Ovim zakonom, naglašava Andrejević, ovaj dugogodišnji problem je prevazidjen i trenutno su radovi u završnoj fazi. Očekuje se da ce se kaptaža nakon toliko godina, u sistem vodosnadevanja grada, vratiti početkom 2016. godine.


#   voda   Zorana Mihajlović   Amerika   vodovod   građevinska dozvola   konferencija   Dejan Andrejević   sednica Vlade   Privredna komora   Direkcija za izgradnju   Naissus JKP     planska dokumentacija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima