Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић преломио, данас иде на Космет, али прво на Газиводе

Bookmark and Share

07.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић у свом вечерашњем обраћању, је изјавио да је одлучио да у суботу ипак иде у посету Косову и Метохији, а прво ће обићи Газиводе, преноси РТС.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Председник је на конференцији за новинаре у згради Председништва рекао да су претходних неколико дана били тешки и за српски народ на КиМ и за његове политичке представнике и за оне који представљају Србију у међународној арени.

Све је, како каже, кренуло тешким пиртисцима на посланике Српске листе, а затим настављено са огромним притисцима на руководство Републике Србије, да се подржи Фатмир Љимај за шефа преговарачког тима Приштине.

Вучић каже да то није било могуће без директне или индиректне подршке Срба на Космету.

"Ми смо сматрали да је то демократско питање и да посланици имају право право да одлуче како желе, а Српска листа то није желела из много разлога", навео је Вучић.

Подсетио је на оптужницу против Љимаја за најтеже злочине у којима је директно и лично учествовао и на исказе сведока.

Каже да Срби, међутим, нису дизали буку и нису сметали, али да су притисци били велики, и да је чак и он, који је научио на разне врсте притисака запањен. Навео је да је одговрио на око 50 телефонских позива из европе и света у вези са тим и да је апеловао да се Србима, нити било коме другом, не укида право на демократију.

Вучић истиче да су се онда притисци наставили, да су Срби постали кривци, и да су издавана саопштења у којима је наведено да Срби желе дестабилизацију.

Председник објашњава да су о тој "дестабилизацији" говорили албански представници, да су Срби били криви јер имају мозак и желе да гласају по сопственој вољи.

Онда је, наставио је Вучић, Марко Ђурић враћен са административног прелаза Брњак. Како је навео, када су Албанци схватили да то не могу да оправдају ничим, онда су га позвали да се врати. Када је Ђурић то тражио написмено, они су одбили, додао је.

Међутим, рекао је председник, траже се снимци камера "како би сви у Европи знали да смо говорили истину".

Вучић је рекао да је тужан због оних који су покушавали на томе да прибаве политичку корист идући против своје земље и народа.

Истиче да се све наставило изјавама највиших званичника с албанске стране о хапшењима, малтретирањима и најнижим омаловажавањем и увредама.

Напомиње да је он увек покушавао да умири ситуацију, да замоли некога да се призове разуму, да људи разумеју да нам је потребан мир а не сукоб.

После тога је, каже стигла забрана за посету Газиводама и то у писаној форми.

"А када дођу у Брисел у јутарњим сатима, онда кажу – у реду је што се посете тиче. А нама –пођеш ли тамо проћи ћеш као Марко Ђурић. То је за њихову домаћу јавност. За Европу је све у реду, али Вучић зна па неће доћи", рекао је председник.

Рекао је и да то што данас није разговарао са Албанцима у Бриселу не значи да ће дијалог бити прекинут јер би то, истиче, било неодговорно и неозбиљно.

"Наставићемо разговоре, не у оно време када су најавили у Бриселу јер сам тада у Кини, али свакако ћемо морати да наставимо да разговарамо јер је кључна ствар да сачувамо мир", напоменуо је Вучић.

Много воде ће проћи Савом и Дунавом, па и Ибром, да се ми и Албанци договоримо ако се договоримо, рекао је Вучић. 


#   Марко Ђурић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима