Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић у Митровици: Мој посао је реалност, а не митови!

Bookmark and Share

Косовска Митровица 09.09.2018. РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Косовској Митровици да је његова обавеза да каже да ће Србија и у добру и у злу увек бити уз свој народ на Косову и Метохији. Још немамо никакав нацрт решења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо, поручио је Вучић, извештава РТС.

Фото: Зоран Костић, Танјуг
Фото: Зоран Костић, Танјуг

Нагласио је да ће неко у наредних десет или двадесет година морати да постигне договор са Албанцима јер је то услов опстанка Срба на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да је на КиМ дошао да отворено разговара о нашој тешкој позицији и то на једини начин на који се истина саопштава – очи у очи, лице у лице.

"Не знам колико ће Србија да ме слуша али да ћутим не могу и не смем, али још мање смем да се правим невешт и луд. Народ ми је пружио поверење а мандат ми је оно што је прописао и владика Николај: ако треба да браним себе, има да ћутим, ако треба да браним истину, има да говорим", истакао је Вучић.

Председник Србије каже да му је дужност да прича и о неоствареним сновима и илузијама, о томе што смо веровали да надмоћни и вечни и да су други глупљи и слабији од нас.

Председник је подсетио и на говор Слободана Милошевића на Газиместану, где је било стотине хиљада људи, чији крају су људи дочекали песмом "Ко то каже, ко то лаже, Србија је мала".

И у тој песми се, указује, помињу три рата на након тога смо их имали још.

Срби су гинули и за Книн, и за Сарајево и за Приштину а данас је, подсећа, тамо мање Срба него што их је икада било.

"Нема нас тамо не зато што су други били јачи и паметнији, већ зато што нисмо схватили да нисмо сами у свету и да се без света не може", поручио је Вучић.

Видели смо, каже, и слушали само себе, а други нас нису занимали.

"Платили смо цену и нисмо постали већи на начин на који су то неки замишљали - данас без капи крви постајемо већи - јер радимо, а не ратујемо, деца расту, а не сахрањујемо их после бомбардовања. Љубимо земљу своје деце, а не својих предака, данас имамо своје место у свету, свакога дана смо све угледнији и уваженији - у Бриселу, Вашингтону и, наравно, Москви и хвала пријатељима у Русији који су увек били уз нас", истакао је Вучић.

"Мој посао је реалност, а не митови" 

Компромис је, каже, кад свако добије по нешто а нико не добије све.

"Нећу да радим против своје земље и нећу да лажем свој народ", напоменуо је Вучић.

Вучић је истакао да његов посао нису митови, већ реалност.

"Оно што јесте сада и овде, на овом Косову и овој Србији а не некој небеској Србији. Више пута смо пали са те небеске и више немамо кога да шаљем на то небо, са неба се људи не враћају", напоменуо је председник.

Нема нас, пријатељи, поручио је Вучић истичући да се не рађамо довољно а умиремо превише, напуштамо села и градове.

"Остали сте овде ви најјачи и најхрабрији. На заборавите да нас је почетком деведесетих било три пута више на КиМ. Зато данас не певам борбене песме и нећу да вас хушкам. Нећемо дозволити да неко користи муницију и оружје против вас", навео је председник Србије.

Ово све кажем зато што вас хоћемо живе, хоћемо српску децу, школе, уџбенике, обданиште, породилишта, игралишта, путеве и фабрике, поручио је председник.

Поручио је грађанима да за њих жели да освоји сва она права која им припадају, и која су део онога што се зове цивилизован свет.

Председник је поручио да људи не треба да слушају кукњаву о разбијању српског јединства, јер је оно, каже, разбијено пре више од шест векова.

Коментаришући наводе да ова власт мора до краја године да призна независност Косова, председник је истакао да никоме од нас не пада на памет да у том послу учествује.

"Овде пред вама отворено говорим - немамо никакав нацрт решења, нисмо ни близу њега, али имамо обавезу да разговарамо", нагласио је Вучић. 

Председник је указао да је и некадашњи директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић од многих био проглашен за издајника још 2003. године када нас је, каже, подсетио да причамо како живимо за Косово, али да на Косову нико неће да живи. 

"Да сачувамо мир, решење ни на видику" 

Моја и наша идеја за сутра и за будућност Србије и Срба је да сачувамо наш народ, да чувамо земљу, чувамо мир и покушамо да успостављамо мостове поверења, да тежимо договору чак и када знамо да је немогуће, рекао је председник Вучић.

Желим да верујем, истиче, да после векова ратовања и сукобљавања можемо да имамо векове пристојних односа са Албанцима.

"Хвала свима у Европи и свету који схватају важност нашег разговора. Бољег живота нема преко пречице ни за нас ни за њих, мормао да живимо заједно и зато ћемо да разговарамо и преговарамо", истакао је Вучић.

Како каже, неко некада у будућности ће морати да постигне комрпомис са Албанцима.

"Приче да ћемо некада да им вратимо мило за драго су бајке за малу децу, баш као и албанске приче да ће Срби сами нестати. Неће бити ни лаких ни једноставних решења", поручио је председник.  

Наглашава да пре свега морамо себе да мењамо, да чувамо језик и културу свуда где Срби живе.

Немци су, каже, и у најтежем тренутку остали на Гетеу и Шилеу, а ми, истиче, имамо и Теслу и Пупина и Пекића.

Подсетио је да имамо и Владету Јеротића који је, каже, још 1987. питао да ли ми, Срби, помислимо да бар у нечему има и наше кривице и нашег неразумевања.  

"Решење, понављам, није ни на видику, али се надам и Богу молим да га макар неко у наредних десет или двадесет година постигне. Све друго значило би крај нашег постојања на Косову и Метохији", нагласио је Вучић.

"Бирали сте ме за живот" 

Председник је напоменуо да је на Косово и Метохију дошао са планом улагања за десет српских општина на КиМ.

Вучић указује да ће свака нова школа и болница бити доказ да смо урадили праву ствар.

"Моја намера је да победимо и да кад почнемо да побеђујемо, више никада не губимо и да Србија први пут победи без ужаса и гробоава. Имамо намеру да ова земља буде велика по томе што ће да усвоји будућност радом и децом. Такве битке су пред нама", истакао је Вучић.

Мало нам је живота остало у Србији, каже председник напомињући да зато морамо да га чувамо и да му дамо шансу да ојача.

"Биолошки као народ смо пред амбисом, и нешто нас вуче да тај корак направимо, а нестаћемо ако поново то урадимо, нећемо имати ништа, живећемо један те исти резултат – у коме увек губимо", наводи Вучић.

Двадесети век нас је, истиче, убио и изгубили смо толико људи да нећемо моћи да их надокнадимо ни у следећем веку.

"Немамо више људи за бацање. Дајте да нешто добијемо, да наша црква буде наша а не да нам сутра нову цркву измисле. Да сам помињао пушке, добио бих више аплауза, а ја то не могу и не умем. Бирали сте ме за живот", подвукао је председник.

Вучић каже да српском народу могу да прете, да узимају оно што му припада, а да је његов одговор да Србија то неће дозволити.

"Нећу да се јуначим, али им кажем да моје речи озбиљно схвате - нећу се ни једног тренутка двоумити да заштитим наш народ на Косову и Метохији", истакао је председник Србије.

Никада нећемо никога да нападнемо, истакао је председник и поновио да желимо мир и да пружимо руку.

Вучић је позвао народ на КиМ да буде заједно а да јединство буде веће него икада. 

Када будемо имали било шта да кажемо, поручује, нећемо саопштавати ни у Београду ни у Бриселу већ ћемо рећи у Митровици и Грачаници.

"Немојте да стрепите ниједног дана због тога", истакао је Вучић. 


#   Александар Вучић   Косово и Метохија   Косовска Митровица   митинг   председник Србије
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима