Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

5 начина да смањите стрес током трудноће

Bookmark and Share

09.07.2018. Никола Стојановић

Трудноћа представља период који захтева успешно балансирање између две „супротстављене“ стране. Са једне стране то је део живота који карактерише срећа услед успешног напредовања трудноће и приближавања термина доласка бебе на свет.

5 начина да смањите стрес током трудноће

Насупрот томе, неопходно је повести рачуна о бројним стварима, попут: исхране, редовних прегледа лекара различитих специјалности, праћења трудноће и припреме свега неопходног за новог члана породице. То повлачи забринутост и стрес, који не само да се одражава на здравље труднице већ и по бебу у стомаку. Зато релаксација мора бити на листи свакодневних приоритета. 

Предлажемо вам 5 начина путем којих свакодневно можете смањити стрес и напетост.

Здрава исхрана

Познато је да труднице једу више јер хране два организма. Поред тога што ће ојачати ваш имунитет, здрава храна у виду редовних и здравих оброка обезбедиће добро расположење и довољно енергије за цео дан. Снажнији организам даће бољу реакцију на стресне ситуације. Храните се разноврсно како би задовољиле дневне потребе за витаминима и минералима. Многим будућим мамама током трудноће почне да смета храна која им је до тада пријала. Неретко се догоди да процес варења хране дуже траје, зато избегавајте касне оброке. Конзумирање воде се показало као најздравија опција за хидратацију организма.

Довољно сна

Истина је да многим трудницама у неком моменту стомак може представљати „проблем“ приликом спавања јер не могу да заузму своју омиљену позу. Покушајте да уз помоћ јастука дођете до жељене позе. Сан је неопходан јер поред тога што одмара тело, такође јача имунитет. Ако дође до појаве несанице потребно је обратити се лекру како би се открио њен узрок. Многим трудницама је потребно више одмора те се немојте обазирати на шаљиве или чак негативне коментаре околине – здравље ваше бебе и вас морају бити приоритет.

Шетња и природа

За шетњу се каже да је најстарији лек и антидепресив. Саветује се свима, укључујући и труднице јер помаже у смањењу стреса и напетости. Потрудите се да изаберете неку мирну стазу, у природи или крај реке и шетајте у адекватној обући, темпом који вам прија. Сунчани дани су идеални за пешачење, јер можете обезбедити довољно витамина Д. Наравно избегавајте најтоплији део дана и наносите заштитне креме.

Јога

Јога је добро позната широм света као једна од најефикаснијих антистрес терапија. Њена предност је што поред осећаја смирености, отклањања напетости, утиче и на гипкост и јачање тела. Те је најбоље потражити искусног инструктора јоге у вашем крају или граду. Припадницама лепшег пола које су у другом стању су на располагању и бројни линкови, које воде стручна лица и која су циљано намењена релаксацији трудница. Увек имајте у виду да се вежбе јоге изводе у миру и тишини.

Масажа

Пренатална масажа је идеална код трудница које пате од укочености, болова и притиска током „другог стања“ те је самим тим одлична за смањење стреса. Овај вид терапије има за циљ да побољша циркулацију и мишићну функционалност, самим тим ослобађа од психичке напетости настале услед физичког умора и нелагодности. Терапија масажом поред тога што може отклонити бол, умањити отеченост ногу, опустити тело, такође благотворно делује и на сан.

Постоје бројни начини којима можете смањити стрес, као што су: опуштање уз филм, позоришну представу, музику, књигу или неки хоби, затим дружење са људима који вам пријају, позитивно размишљање итд. На вама је само да одаберете оно што вам највише годи.


#   здравље   трудноћа   здрава храна
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима