Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Клинички центар у Нишу, један од најбољих донорских центара

rssBookmark and Share

Ниш 28.01.2018. Јужна Србија Инфо

Након одржаног састанка са представницима Управе Клиничког центра Ниш и директорима и лекарима околних здравствених центара са југа и југоистока земље, проф. др Ђорђе Ћулафић, Републички координатор за трансплантацију јетре и начелник Трансплатационе хепатологије у КЦ Србија, оценио је да је свест грађана о донорству и трансплантацији далеко на вишем нивоу у односу на претходни период, али да је и даље потребно радити на што посвећенијем ангажовању координатора у проналажењу пацијената којима нови орган, може спасити живот.

Клинички центар у Нишу, један од најбољих донорских центара

Иако засада, у нишком Клиничком центру, према речима професора, не постоје услови да се обављају трансплатације јетре, он је оценио да је ова здравствена установа, у потпуности испунила улогу у препознавању пацијената са оболелом јетром и њихову припрему.

- Могу да кажем да је КЦ Ниш, према статистичким подацима тренутно један од најбољих донорских центара од укупно њих 14 у земљи, јер се читав тим, на челу са координатором својски трудио да пронађе потенцијалне реципијенте, односно пацијенте који испуњавају услове за трансплантацију јетре, а уједно је и саветодавно помагао и колегама из осталих здравствених центара у региону, истакао је проф. др Ћулафић.- Сматрам да морамо боље да се потрудимо, јер је сада свест о донорству на вишем нивоу, али имамо парадоксалну ситуацију да нам фале реципијенти, стога вас молим да се још више ангажујете на препознавању и припреми, а ми ћемо вам помоћи свакако, јер је небитно одакле пацијенти долазе, јер имамо националну листу чекања за трансплантацију која све боље функционише, додао је он.

Гошћа нишког Клиничког центра била је и др Весна Ракоњац, директорка Управе за биомедицину, која је нагласила важност међусобне сарадње између центара.

- Сви знамо да су и највиши државнички чиновници истакли крајем децембра осим осталих битних ствари и успех који смо постигли, а то је 90 урађених трансплантација током прошле године, тако да морамо сви да се покренемо пуном паром да пронађемо што више потенцијалних реципијената и да спасемо што више живота, јер очигледно донора имамо све више, рекла је др Ракоњац.

Један од главних чланова тима за трансплантацију у нишком Клиничком центру, др Мирјана Радисављевић истакла је да је задовољна сарадњом са осталим установама, као и да се нада да ће се она наставити и бити још боља.

- У претходном периоду имали смо 14 пацијената који спадају у кандидате за пријем новог органа, од који је двоје већ трансплантирано, три пацијента су прирпемљена за конзилијум а два су хоспитализована код нас и у току је припрема, навела је др Радисављевић и додала да је једна особа одустала, а да је једној пацијенткињи нажалост, дијагностикован карцином, због чега није могуће да буде на листи чекања.

- Заиста ми је част што смо поново били домаћини овако великог стручњака када је реч о тако важној ствари као што је трансплантација и наравно директорке Управе за биомедицину, која се свесрдно залаже да и трансфузиологија у земљи још боље буде организована и мислим да ово смао показује да представљамо озбиљну установу на коју сви грађани могу да се ослоне, али и да оправдавамо поверење које има држава у нас, вели проф.др Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш.

У Србији тренутно само три здравствена центра раде трансплантације јетре, а то су : Клинички центар Србије, Клинички центар Војводине и ВМА, а нишки Клинички центар је, када је реч о трансплантацијама бубрега, које се обављају дуже време уназад, при врху листе у земљи. У току прошле године овде је урађено 8 сродничких трансплантација и 4 кадаверичне.

Након састанка проф. др Ђорђе Ћулафић и др Весна Ракоњац обишли су и нову зграду КЦ Ниш и простор намењен за пацијенте са трансплантираном јетром, након чега су оценили да су услови и у новом објекту и више него одлични.

Коментара: 0


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   Клинички центар   трансплантација   Клинички центар Србије   донација органа
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима