Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На територији Србије регистрован 41 случај малих богиња

rssBookmark and Share

Врање 04.11.2017. Јужна Србија Инфо

Мале богиње су један од водећих узрока смртности деце у свету, иако се могу ефикасно спречити безбедном и ефективном вакцином која је доступна већ више од 40 година.

Фото илустрација: http://dijetamesecevemene.com
Фото илустрација: http://dijetamesecevemene.com

У првих девет месеци 2017. године у Републици Србији регистровано је 12  случајева малих богиња (генотип Б3) из пријављених епидемија у Општој болници Крушевац, популацији града Крушевца и Општој болници Сремска Митровица/Дом здравља Сремска Митровица. 

Од почетка октобра 2017. године, закључно са 3.11.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица  регистрован је  укупно 41 случај малих богиња.

Најмлађа оболела особа је узраста три месеца, а најстарија 43 године. Највећи број оболелих је узрасним групама млађих од пет и старијих од 20 година.

Већина оболелих особа (93%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Од укупног броја оболелих, 73% је било хоспитализовано или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код две оболеле особе.

Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Косовска Митровица (који је надлежан за територију српских енклава) је 23.10.2017. године  пријавио Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” епидемију малих богиња на територији Косова и Метохије са већинским српским и неалбанским становништвом. На наведеној територији до 3.11.2017. године регистровано је 36 особа са клиничком сликом малих богиња, од којих је код једанаест лабораторијски потврђена дијагноза на Институту Торлак. 

Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Врање је 1.11.2017. године  пријавио Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” епидемију малих богиња на територији општине Бујановац, са двоје оболелих код којих је лабораторијски потврђена дијагноза на Институту Торлак. Обе особе су оствариле контакте са оболелима од малих богиња на Инфективној клиници КЦ Приштина.  

Дана 1.11.2017. године Институт Торлак је доставио резултате о лабораторијски потврђеним случајевима морбила код две особе за које је ЗЗЈЗ Краљево доставио пријаве сумње. Ради се о особама које су оствариле контакт са оболелима током боравка у Приштини. Овим су испуњени услови за пријаву породичне епидемије.

Дана 2.11.2017. године Институт Торлак је доставио лабораторијску потврду случаја малих богиња код детета из Грачанице, код кога су се симптома малих богиња јавили у току хоспитализације због лечења основне болести на Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић” у Београду и за који је Градски завод за јавно здравље Београд доставио пријаву сумње. 

Од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији целе Републике у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији (пријава сумње, лабораторијска дијагностика, изолација и лечење оболелих, здравствени надзор, епидемиолошки надзор, вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних лица). 

У складу са препорукама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” на територији надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, на којој је пријављена епидемија малих богиња, интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година.

Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоности, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја,  а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике.  

Са развојем актуелне епидемиолошке ситуације Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” ће предлагати мере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама СЗО, из којих је проистекао и  усвојени план одстрањивања морбила у Србији. 

Коментара: 1


#   Врање   Београд   Бујановац   Дом здравља   Сремска Митровица   Косовска Митровица   Милан Јовановић   епидемија   Институт за јавно здравље   мале богиње   Завод за јавно здравље   институт Батут   Институт Торлак
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-)

  Petar, 06.11.2017.:
  Koga bre vi pravite budalama ?!!!
  ,,U Vranju dvoje obolelih I proglašena EPIDEMIJA" !!!
  ,,Мале богиње су један од водећих узрока смртности" a niko nije umro od njih godinama !!!
  ,,Najteža posledica je bila upala pluća kod dvoje obolelih a vi pišete kao da pomresmo svi od tih famoznih boginja!!!
  Koliko para vam plaćaju da širite paniku ?!!!


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима