Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У Нишу 23 особе оболеле од малих богиња

rssBookmark and Share

12.12.2017. Весна Петровић

Епидемија малих богиња у Нишу не јењава, а према речима професора др Зорана Величковића, начелника Центра за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље Ниш, тренутно је 23 особа оболело од малих богиња, пишу Народне новине.

Илустрација: thinkstock
Илустрација: thinkstock

Један број оболелих се налази на Дечијој интерној клиници, а међу њима и деце, родитеља и запослених, док је један број оболелих из популације грађана. Величковић подесћа да је вакцинација важна и да је то једини начин заштите од малих богиња.

Иначе, крајем протекле недеље број оболелих је био 14, али је постојала сумња да је још 17 особа оболело од морбила и њихови узорци су достављени Институ „Торлак“, а судећи по броју који се повећао, код седам особа је потврђено оболење. Укупан број особа које су биле под сумњом да су заражене малим богињама био је 60, али је код трећине њих ова могућност одбачена након лабораторијских анализа, а код троје њих је могућност да су заражени мотбилама одбачена на основу клиничке слике.

„У односу на прошлу недељу број заражених малим богињама се попео на 23 особе, а четири особе су „на граници“ и за њих морају да се понове анализе“, каже др Зоран Величковић. „За нимљив податак је да је све већи број оболелих одраслих особа, па међу пацијентима који су заражени морбилама имамо пацијенте узраста од бебице која има четири месеца, до особа од 40 година“.

Судећи по томе да се ситуација у Нишу када се ради о епидемији малих богиња не смирује и даље су на снази мере које су наложене Дечијој интерној клиници, али и Дому здравља.

„Под мерама заштите се подразумева што мање контакта између деце за коју се претпоставља да су оболела и остале деце која су из других разлога на овој клиници“, објашњава професор др Зоран Величковић. „Иначе, Дечија интерна клиника је јако фреквентна и доста пацијаната је тамо смештено, јер се у истој зграда налази и Дечија хирургија. На клиници су смештена деца са различитим патологијама, као и деца са ослабљеним имунитетом, деца која болују од неких других болести, која су изузетно подложна инфекцијама. Због тога смо препоручили да им се путеви не укрштају, да се носе заштитна средства и маске, а особље, поред хируршких маски, мора да носи и рукавице и заштитна одела. У сваком случају да буде што мање контакта између сумњиве деце и осталих пацијената“, наглашава Величковић. „ Дом здравља има основни задатак да вакцинише сву невакцинисану децу и они то раде интензивно“.

Доктор Величковић наглашава да је клиничка слика старијих особа које су оболеле од малих богиња блажа у односу на клиничку слику код деце.

„Особа која је примила само једну дозу вакцине, пошто вакцинациони имунитет траје седам до десет година, може да оболи али ће клиничка слика бити блажа. Тежу клиничку слику имају невакцинисани пацијенти, а изузетно тешка клиничка слика се бележи код деце најмлађег узраста где се, као најчешћа компликација јавља упала респираторног система, односно упала плућа, уха и тако даље, али је могуће да се болест и даље компликује и јави енцефалитис који може да има смртни исход“, објаснио је Величковић.

Епидемија малих богиња у Нишу је проглашена још 23. новембра, пошто је са Института „Торлак“ стигла потврда након лабораторијских анализа да је четворо пацијената у Нишу заражено вирусом морбила. За непуних месец дана број пацијената заражених морбилама се попео на 23 особе.

Стручно упутство Светске здравствене организације налаже лекарима да пријаве сумњу да је пацијент заражен морбилима уколико има повишену температуру, цурење из носа, коњуктивитис и осип по телу. Сумња се потврђује или одбацује након завршених лабораторијских анализа које се у Србији обављају на Институту „Торлак“.

Коментара: 0


#   Дом здравља   Институт за јавно здравље   Зоран Величковић   мале богиње   Центар за промоцију здравља   институт Батут   Клиника за инфективне болести
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима