Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Погоршава се епидемиолошка ситуација у Алексинцу: Број оболелих од морбила нарастао на 360

rssBookmark and Share

Алексинац 03.03.2018. Алексинац.Нет

360 оболелих у епидемији малих богиња на територији општине Алексинац, алексиначки Дом здравља десеткован.

Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г
Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г

360 оболелих у епидемији малих богиња на територији општине Алексинац, алексиначки Дом здравља десеткован

За недељу дана број оболелих нарастао за близу 100

Из Домаз дравља у Алексинцу обавештавају јавност да је број оболелих достигао 360, закључно са 1 мартом.

У оквиру наведеног броја, оболела су и 30 радника здравствених установа, 20 из Дома здравља Алексинац (више од 10 процената запослених) и 10 из Опште болнице, што све озбиљније нарушава рад ових установа.

Стога из ове установе моле пацијенте за више разумевања, јер из дана у дан све је мање здравствених радника који могу радити са пацијентима.

Међу оболелима су најпре доминирале одрасле особе које раде на јавним местима (јавне установе, пијаце, продавнице…) а сада расте број оболеле деце из контаката, као и из других контаката. Очекује се даље ширење епидемије.

- Позивамо грађане на озбиљност, јер епидемија ће се сигурно даље интензивно ширити међу невакцинисанима свих старосних доби. Једина права мера превенције је вакцинација, јер лек не постоји, стоји у саопштењу Дома здравља.

Мале богиње се преносе капљичним путем, вирус се шири у околни ваздух говором, кашљањем и кијањем, али и директним контактом са секретима оболеле особе који долазе из уста и носа, али и преко предмета контаминираним капљицама из уста оболелог. Пошто се вирус веома лако преноси са човека на човека, могуће је заразити и више од 90 процената особа које су биле у контакту са оболелим током заразног периода, ако особе из контакта нису вакцинисане или нису преболеле мале богиње. Вирус опстаје на предметима и површинама до 2 сата.

Алексинац.Нет

Коментара: 0


#   Алексинац   Дом здравља   епидемија   мале богиње   богиње
@


 


[ Додај коментар ]