Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Проглашена епидемија малих богиња на територији општине Алексинац

rssBookmark and Share

Алексинац 10.01.2018. Алексиначке вести

Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац данас је пријавио епидемију малих богиња на територији општине Алексинац.

Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г
Дом здравља у Алексинцу, Фото Инфо-Г

Одсек за епидемиологију Дома здравља Алексинац данас је пријавио епидемију малих богиња на територији општине Алексинац.

Тренутно је на територији општине Алексинац оболело 11 особа, и 2 се воде као сумњиве.

- Сходно епидемиолошком извиђању терена, очекујемо нова обољевања наредних дана код лица из контакта. Ради се углавном о невакцинисаним, некомплетно вакцинисаним или особама без података о вакцинацији, док су три особе комплетно вакцинисане, што значи да вероватно нису дале адекватан имуни одговор на вакцину из разних разлога, те немају створен имунитет, а и вакцина штити око 99 процената вакцинисаних, никада не може да заштити апсолутно све. Јавности је познато да је једно дете на територији општине Алексинац преминуло 2. јануара 2018. године од последица малих богиња, кажу надлежни из алексиначког Дома здравља.

Пошто је до епидемије на територији општине Алексинац дошло преко контаката са оболелима из Ниша, а пошто се ради о веома заразној болести, очекује се ширење епидемије, а посебно су угрожене невакцинисане и некомплетно вакцинисане особе код којих је имунитет недовољан и краткотрајан.

Из Дома здравља апелују на родитеље да редовно вакцинишу своју децу код изабраног педијатра.

Тренутно, оболелих има на територији осам насељених места, то су: Алексинац, Тешица, Липовац, Грејач, Алексиначки Рудник, Радевац, Моравац и Житковац.

Мале богиње

Узрочник морбила је вирус, неотпоран у спољашњој средини, а налази се у назоферингеалном секрету, урину и крви 2-3 дана пре појаве симптома болести и један дан након појаве симптома болести.

Алексиначке вести

Коментара: 0


#   Алексинац   Дом здравља   болест   Алексиначки Рудник   епидемија   мале богиње   богиње
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима