Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пирот: Прекогранична сарадња шанса за развој

rssBookmark and Share

Пирот 10.12.2017 РТС, Јужна Србија Инфо

Град Пирот има десетогодишње искуство у прекограничним програмима са Републиком Бугарском. Успешном реализацијом многих пројеката из области културе, спорта, инфраструктуре и туризма, до сада је кроз суседске програме и средствима из Европских фондова - у овај град уложено око 12 милиона евра.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Омладински стадион, клизалиште, спортски терени, адреналин парк чија је изградња при крају, само су део успешно реализованих пројеката прекограничне сарадње. А да се на овај начин може побољшати туристичка понуда, али и оживети село, доказ је Планинарски дом у Дојкинцима који је од запуштене војне карауле, након завршетка пројекта са бугарским градом Вршец, чија је вредност 300 хиљада евра, за само годину дана постао репрезентативан објекат који је резервисан месецима унапред.

"Тако да смо од тог објекта од 100 квадрата добили употребљив објекат од 540 квадрата. И наш план за 2017. годину је био да остваримо неких хиљаду ноћења у смештајним капацитетима у том објекту који има 60 лежајева на располагању. Међутим ми смо ево до краја 2017. године дуплирали - односно имамо 2.000 ноћења", каже Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Од пет пројеката на којима се тренутно ради у Пироту, најзначајнији је реконструкција средњовековне тврђаве Момчилов град. Програм заједнички реализују Пирот и Монтана из Бугарске средствима Европске Уније, а вредност пројекта је око пола милиона евра.

У Србији се још увек не користе довољно средства из прекограничне сарадње, а земље у окружењу могу да помогну својим искуствима.

"Ми имамо добар пример прекограничне сарадње између Грчке и Бугарске, а програм је везан за наше Музеје. Сматрамо да је и култура веома важна за економски развој региона. Вредност пројекта је око милион ипо евра", каже Аристотелис Наниопулос, Универзитет Аристотел, Солун.

Град Пирот ће се у наредном периоду фокусирати на пројекте реконструкције напуштених сеоских објеката с циљем повећања смештајних капацитета и развоја туризма.

  

Коментара: 0


#   Пирот   Грчка  Бугарска   Монтана (Буг.)  култура  економија  прекогранична сарадња
@
[ Додај коментар ]