Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бесповратна средства задругама на југу Србије

rssBookmark and Share

Лесковац 24.11.2017. ФоНет, РТС, Данас

Министарство без портфеља задужено за регионални развој саопштило је данас да је потписано осам уговора за доделу бесповратних средстава Владе Србије задругама.

Фото: ФоНет/Ненад Ђорђевић
Фото: ФоНет/Ненад Ђорђевић

Уговоре су потписале задруге "Сврљижанка" из Сврљига, "Лужничко пиле" из Бабушнице, "Пољаница тренд" из Врања, "Стара појата" из Димитровграда, "Грин Милк" из Владичиног Хана, "Блачка Блаце" из Блаца, "Зелена Звезда" из Лесковца и "Мед и Воће" из Власотинца.

Важније од финансијских подстицаја је то што је дух задругарства пробуђен, десило се оно што је мало ко очекивао, а то је да су у неколико протеклих месеци у Србији основано чак 182 задруге, рекао је министар Милан Кркобабић.

Новац се додељује у оквиру Програма подршке спровођењу мера равномерног регионалног развоја Републике Србије кроз учешће државе у економско-финансијским подстицајима за оснивање нових задруга и инвестиционе пројекте постојећих задруга у 2017. години, нарочито у Нишавском, Топличком, Пиротском, Јабланичком и Пчињском управном округу.

 

Задругама до сада додељено 105 милиона динара

Министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић изјавио је да је земљорадничким задругама до сада додељено укупно 105 милиона динара.

Он је за РТС рекао да су према подацима АПР-а од 11. априла до сада формиране 182 задруге и да је намера да се у 500 села формира 500 задруга. Јуче је потписано осам уговора за доделу бесповратних средстава за четири постојеће и четири новоосноване земљорадничке задруге.

Критеријуми за доделу средстава, како каже Кркобабић су једноставни и да су се водили идејом обнове задругарства.

Министар истиче да је задругарство јуче васкрсло, и да је формирање задруга прекретница, коренити догађај "који мења ствари". Кркобабић каже да је сад у току пробни период и да је "пред нама период од три године".

Напомиње да грађани и стручњаци следеће године очекују још више новца, и да се он слаже са тим да средства треба да буду знатно већа, али да ће се видети колико средстава буде дозвољавао буџет Србије.


#   Лесковац   Врање   Београд   Блаце   Власотинце   Владичин Хан   пољопривреда   субвенције   Димитровград   Сврљиг   Бабушница   министар   задруге   Милан Кркобабић   регионални развој
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима