Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Цепогузац" љући од чили соса

rssBookmark and Share

Лесковац 22.03.2014. Мондо

Чили сос на лесковачки начин зове се "цепогузац", открио је Предраг Цакић из Лесковца. Најљући сос на нашим просторима, направљен од најљућих љутих папричица на свету, произвођач у шали препоручује само храбрима.

"Цепогузац" љући од чили соса

Производ нема дејство као што му сам назив каже, иако то љутина зна да уради, али зато већ после 10, 20 секунди од конзумирања креће "пожар" у устима, који би, саветује Цакић, требало гасити јогуртом или млеком, мада може и пивом или вином, а уколико то не помогне, треба посегнути за правим апаратом.

"Када пробате 'цепогузац', прво осетите пун, предиван укус састојака и зачина који се налазе у њему, а онда избијају црвенило, грашке зноја и на крају сузе. Има и оних који вриште, кашљу, а неки трпају и храну у уста. То је толико љуто да ће вас држати наредних двадесетак минута", објашњава за "Ало" творац ефекте свог производа, додајући да се овај јединстени српски сос конзумира на сопствену одговорност, као и да би га требало користити у малим количинама уз храну, само на врх кашичице.

Кашичица довољна да се заљути тегла ајвара

Говорећи о ефектима љутине "цепогусца", Предраг истиче да једна кашица може да заљути целу теглу ајвара, цео лонац са гулашем, пасуљом, рибљом чорбом. "Ако се овај сос у малој количини стави у литар кечапа, добија се озбиљно љути кечап", каже Предраг, додајући да његов специјалитет добро иде уз све врсте меса, сиреве, пасте. Да би сликовитије објаснио колико је заиста љут његов сос, Предраг је навео да најљућа паприка у Србији има до 50.000 сковила (јединица за мерење љутине), а да се паприке које он користи крећу од 800.000 до 1,4 милиона сковила.

А у сосу, каже Предраг, спојио је рецептуру за справљање домаће љутенице са оним што је научио на путовањима по земљама Далеког истока.

Предраг је економиста, а производњом љутог умака почео је да се бави из хобија јер и он, као и сви његови укућани, много воли љуто.

"Зато су ми сви пријатељи и родбина из иностранства на поклон, уместо парфема и вина, увек доносили љуте сосове. Један такав, који ме је поцепао од љутине, добио сам пре две године из Шведске, па сам одлучио да и сам направим један такав. Истраживао сам мало по Интернету и успео да набавим семе најљућих паприка на свету. Прошле године сам узгојио 250-300 струкова биљака и од тога направио 200 тегли соса", објашњава он и додаје да ће ова година бити много издашнија јер је засадио 1.300 струкова.

На питање ко је кумовао производу, Предраг је за "Ало" рекао да је "цепогузац" локални сленг и значи "ће ти се исцепи гузица".

"Први пут сам то чуо од моје бабе. Пошто сам знао да поједем 70, 80 феферона, она ми је говорила: 'Синко, има да ти се исцепи гузица'". Најпре смо на тегле за личну употребу стављали натпис 'цепогусци', па сам одлучио да их под тим именом и пустим у промет", говори Предраг, напомињући да се сада распитује шта је све потребно да би свој производ заштитио у Заводу за интелектуалну својину.

Да љубитељи љутине не презају ни од овако "упозоравајућег" назива, најбоље сведочи податак да је Предраг од недеље, када је поставио оглас, до сада продао 12 тегли. Муштерија, каже, има много више, а већ су га тражили и неки ресторани из Војводине. Име, изгледа, никоме не смета, а Предраг додаје да га чак многи сматрају духовитим.

Коментара: 0


#   Лесковац   храна   ајвар   сос   Предраг Цакић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима