Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дани крушке први пут одржани у престоници крушке

rssBookmark and Share

Лесковац 30.08.2015. ЈугМедиа

Набоље крушке у поречком крају производи Градимир Тодоровић из Тодоровца, најбољу ракију пече Младен Миленковића из Горине, а његов комшија Бобан Станковић има највећу површину под засадима овог слатког воћа.

Дани крушке први пут одржани у престоници крушке

Они су проглашени набољима на првој манифестацији Дани крушке у Вучју, које је данас проглашено „престоницом крушке“ у Србији.

Крушке и ракију излагали су предузеће „Поречје“, Центар за економику домаћинства, Пољопривредна школа, Туристичка организација Лесковац и СТР „Јоана“.

„После Дана јагоде у Подримцу и Дана вишње у Липовици ево нас у српској престоници крушке,Вучју, где смо покренили још једну сличну манифестацију. Искрено верујем да ће она дуго да траје“, казао је лесковачки градоначелник Горан Цветановић, који је подсетио да је локална самоуправа ове године издвојила 35 милиона динара за субвенције у пољопривреди.

У оквиру манифестације одржано је предавање на коме су проф. др Бранислав Златковић с Појопривредног факултета из Земуна и мр Гордана Јовановић и Александар Митић из лесковачке Пољопривредне стручне службе говорили о технологији гајења и пререде крушке и о њеној заштити од штеточина.

Пртеходно су представници АЛЕР-а, организатори манифестације Дани крушке, организовали обилазак лесковачког предзећа „Ју пром“, једног од највћеих извозника воћа из лесковачког краја. Крушка се на територији града Лесковца гаји на 360 хектара и чини десет посто од укупних површина под воћем.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   Горан Цветановић   субвенције   Вучје   Пољопривредна школа   Туристичка организација   локална самоуправа   АЛЕР   воћарство   крушке   Дани крушке   Гордана Јовановић   Ана Јовановић
@CvetanovicG @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима