Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Грабуље уништиле боровнице на Чемернику

rssBookmark and Share

Црна Трава 28.07.2011.

На обронцима Чемерника изнад Црне Траве остала тек по која боровница - дивљи берачи непрописно беру плодове и уништавају биљке, полиција је немоћна

Грабуље уништиле боровнице на Чемернику

ЦРНА ТРАВА - Дивљих берача боровница на Чемернику изнад Црне Траве све је више. Долазе из Врања, Лесковца и Владичиног Хана јер накупци откупљују све количине које се оберу, јавља РТС.

"Берачи овде спавају. Беру зелену боровницу, али нису они криви него су криви они што је откупљују", прича Славиша Миленковић, један од ретких мештана који не бере боровнице него чува стоку.

Званичних података колики је род боровнице био прошле године нема, али људи из црнотравских махала кажу да су накупци откупили више од 600 вагона.

 

Света Ђикић који се пре неколико година из Вршца вратио да живи у махали Прочоровци у подножју Чемерника истиче да је ове сезоне направљена ненадокнадива штета, јер се боровнице беру зелене и откупљују по доброј цени.

 

Осим полиције, која је у суштини немоћна да спречи дивље бераче, нико од надлежних не реагује.

"Проблем је у томе што берачи чешљевима и грабуљама потпуно униште биљку која се суши и затим не рађа. Ако се нешто хитно не предузме Чемерник ће остати без боровнице", истиче Света Ђикић.

На свом имању Света затиче дивље бераче који су свесни да крше закон, али су, како кажу, приморани то да раде како би преживели.

Милан Ивановић је некада боровнице брао ручно.

"Дивљи берачи дођу на моје имање и оберу боровницу. Ја сам је некада брао ручно али сада морам грабуљом, јер ако ја плаћам порезе и дажбине нећу дозволити да неко са стране дође и пре мене обере боровнице", каже Милан.

Килограм боровница откупљује се по цени од 270 динара по килограму. Иста је цена и за зреле и за зелене боровнице.

Откупљивач Јадранка Коцић каже да све треба да се уреди законски и да нико не откупљује зелену боровницу, јер, како каже, ако један откупи зелену боровницу сви је откупљују.

У општини Црна Трава истичу да су немоћни да спрече такву ситуацију. Они накупцима и берачима не могу да наплате ни комуналну таксу.

"Сваке године у ово доба ми се нервирамо, јер се боровнице оберу зелене. Општина није надлежна, а Републичка инспекција на наше жалбе не реагује", каже Милица Поповић из општине Црна Трава.

Овакав проблем постојао је и на Копаонику, али га је држава решила. Да бисте на тој планини брали боровнице, морате да платите 500 динара и можете их брати само руком.

 

Вести: боровнице, на Чемернику, дивљи берачи, грабуље


#   Црна Трава   боровнице
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима