Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grabulje uništile borovnice na Čemerniku

rssBookmark and Share

Crna Trava 28.07.2011.

Na obroncima Čemernika iznad Crne Trave ostala tek po koja borovnica - divlji berači nepropisno beru plodove i uništavaju biljke, policija je nemoćna

Grabulje uništile borovnice na Čemerniku

CRNA TRAVA - Divljih berača borovnica na Čemerniku iznad Crne Trave sve je više. Dolaze iz Vranja, Leskovca i Vladičinog Hana jer nakupci otkupljuju sve količine koje se oberu, javlja RTS.

"Berači ovde spavaju. Beru zelenu borovnicu, ali nisu oni krivi nego su krivi oni što je otkupljuju", priča Slaviša Milenković, jedan od retkih meštana koji ne bere borovnice nego čuva stoku.

Zvaničnih podataka koliki je rod borovnice bio prošle godine nema, ali ljudi iz crnotravskih mahala kažu da su nakupci otkupili više od 600 vagona.

 

Sveta Đikić koji se pre nekoliko godina iz Vršca vratio da živi u mahali Pročorovci u podnožju Čemernika ističe da je ove sezone napravljena nenadoknadiva šteta, jer se borovnice beru zelene i otkupljuju po dobroj ceni.

 

Osim policije, koja je u suštini nemoćna da spreči divlje berače, niko od nadležnih ne reaguje.

"Problem je u tome što berači češljevima i grabuljama potpuno unište biljku koja se suši i zatim ne rađa. Ako se nešto hitno ne preduzme Čemernik će ostati bez borovnice", ističe Sveta Đikić.

Na svom imanju Sveta zatiče divlje berače koji su svesni da krše zakon, ali su, kako kažu, primorani to da rade kako bi preživeli.

Milan Ivanović je nekada borovnice brao ručno.

"Divlji berači dođu na moje imanje i oberu borovnicu. Ja sam je nekada brao ručno ali sada moram grabuljom, jer ako ja plaćam poreze i dažbine neću dozvoliti da neko sa strane dođe i pre mene obere borovnice", kaže Milan.

Kilogram borovnica otkupljuje se po ceni od 270 dinara po kilogramu. Ista je cena i za zrele i za zelene borovnice.

Otkupljivač Jadranka Kocić kaže da sve treba da se uredi zakonski i da niko ne otkupljuje zelenu borovnicu, jer, kako kaže, ako jedan otkupi zelenu borovnicu svi je otkupljuju.

U opštini Crna Trava ističu da su nemoćni da spreče takvu situaciju. Oni nakupcima i beračima ne mogu da naplate ni komunalnu taksu.

"Svake godine u ovo doba mi se nerviramo, jer se borovnice oberu zelene. Opština nije nadležna, a Republička inspekcija na naše žalbe ne reaguje", kaže Milica Popović iz opštine Crna Trava.

Ovakav problem postojao je i na Kopaoniku, ali ga je država rešila. Da biste na toj planini brali borovnice, morate da platite 500 dinara i možete ih brati samo rukom.

 

Vesti: borovnice, na Čemerniku, divlji berači, grabulje

Komentara: 2


#   Crna Trava   borovnice
@


 

▲ ▼ [+][-][ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima