Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

На Власини почиње контрола бербе боровнице

rssBookmark and Share

19.07.2011. Аутор Данило Коцић, Извор Јужне вести

Током овог и наредног месеца Републичка инспекција за заштиту животне средине контролисаће бербу боровница на југу Србије, пре свега у црнотравском крају и на Власини, где је њено главно станиште.

На Власини почиње контрола бербе боровнице

ЛЕСКОВАЦ –- Уколико се догоди да берачи буду ухваћени у недозвољеној берби боровнице, јер је заштићена Уредбом о стављању под контролу коришћења и промета дивље флоре и фауне, уследиће ригорозне казне – саопштавају инспектори.

Ово је, у ствари, наставак прошлогодишње акције када је, на пример, Републичка инспекција за заштиту животне средине утврдила приликом ванредне контроле сакупљања и промета заштићене врсте боровнице на подручју Власине, у Црној Трави и Кривој Феји, да су сва предузећа која су се бавила откупом и прометом боровнице поседовала потребну документацију и одговарајуће дозволе за сакупљање, али су берачи користили тзв. "чешљеве", недозвољена средстава за брање. Боровници, управо због неконтролисане бербе, прети уништење, јер неуки берачи приручним бераљкама попут густог чешља немилице уништавају или оштећују ово егзотично воће и друго ретко растиње.

Уколико је боровница добро понела, берач приручним бераљкама може дневно да убере и испоручи и по 200 килограма овог воћа, а кампања бербе боровнице траје двадесетак дана - од краја јула до првих дана августа. Сусрети инспектора и полиције са дивљим берачима и накупцима нису нимало пријатни, али су се берачи и накупци толико вични да успешно избегавају службена лица.

Влада Србије донела је 2006. године Уредбу којом је Власина стављена под заштиту као предео изузетних одлика прве категорије. Од тада се далеко већа пажња посвећује контроли бербе боровнице, а уочи сваке кампање Министарство за заштиту животне средине објављује конкурс за издавање дозвола за бербу боровнице, а откупом боровнице последњих године се на југу Србије бави педесетак откупних станица.

Коментара: 0


#   боровнице
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима