Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Висока цена јаја на пијацама у Нишу

rssBookmark and Share

02.11.2014. Јужна Србија Инфо

Донедавно у Нишу, зависно од произвођача, класе и продајног места, јаја су најчешће коштала између 10 и 15 динара по комаду, а сада од 13 до 17.

Висока цена јаја на пијацама у Нишу

Мали произвођачи, продавци и накупци на пијацама,не знају прави разлог за ово поскупљење, произвођачи, са друге стране, кажу да је морало доћи до поскупљења, јер је пословање постало неодрживо.

Не искључује се ни сезонски утицај, јер је у ово време на тржишту смањена понуда кокошјих јаја. Уколико буде кратког, али наглог захлађења, може се очекивати и ново поскупљење, кажу упућени.

"То је био задњи моменат да се цена нешто подигне да би произвођачи опстали. Зна се да циклус производње конзумних јаја траје око годину дана. Ми имамо практично два и по циклуса са ценом која није иста него је и пад био готово два пута", каже директор Заједнице живинара Србије Раде Шкорић.

Најчешћа велепродајна цена сада је између 10 и 11 динара.Процењује се да у Србији има око хиљаду живинарских фарми које годишње произведу око милијарду и 400 милиона комада јаја.

Какви год да су разлози и продвци и купци остају незадовољни, још више јер нам предстоји сезона прослава и празника.Како ће се све ово одразити на празничну трпезу, остаје да се види.

Коментара: 0


#   поскупљење   јаја   Нишке пијаце
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима