Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Пројекат "Смањење сиромаштва кроз локално одрживи развој у јужној Србији"

rssBookmark and Share

Алексинац 10.08.2010. aleksinac.org

Пројекат

У скупштинској сали, у понедељак 9. августа, одржан је састанак општинског руководства са представницима немачке невладине хуманитарне организације ХЕЛП. Овај састанак практично је представљао први корак у реализацији уговора између општине Алексинац и Хелп-а, потписаног пре седам дана, а ради се о сарадњи у оквиру пројекта “Смањење сиромаштва кроз локални одрживи развој у јужној Србији” који финансира немачка влада, а реализује ХЕЛП у сарадњи са локалним партнерима.

Програм “Смањење сиромаштва кроз локални одрживи развој у јужној Србији” има за циљ допринос одрживом развоју са фокусом на оснаживање локалних привредних структура омогућавањем отварања нових радних места. Општина Алексинац учествоваће у суфинансирању поменутог пројекта у погледу пружања подршке активностима које ће се спроводити на њеној територији.

Овим програмом, који траје 18 месеци, обухваћене су две компоненте: креирање нових радних места и развој кооператива.

На састанку се говорило и кренуло са реализовањем прве компоненте овог пројекта. Креирање нових радних места предвиђено је кроз развој старт-ап бизниса и предузетништва. Договорено је да у нашој општини буде реализовано 30 старт-ап бизниса. Подносиоци пријава са којима буду потписани уговори о донацији добиће опрему/материјал у вредности од 2.000 евра.

Марија Станковић, асистент на пројекту “Смањење сиромаштва кроз локални одрживи развој у јужној Србији” из немачке невладине хуманитарне организације ХЕЛП, истакла је да је овај пројекат економски оријентисан ка људима који желе да се баве малим бизнисом. Критеријуми за избор клијената су економска исплативост пројекта, величина потребне инвестиције, социјални статус и стручна способност кандидата. Одобрена помоћ биће дистрибуирана искључиво у виду материјала или опреме. Просечан износ по једном индивидуалном пројекту одређен је на око 2.000 евра у динарској противвредности.

Пријавни формулари за покретање малих бизниса биће подељени на информативним састанцима у општини Алексинац, а рок за пријаву је 20. септембар 2010. год. Селекција клијената вршиће се кроз две фазе, оцењивање формулара и разговор са клијентима о идејама. Посебну подршку имаће здраве пословне идеје за започињање самосталне економске активности предложене од стране незапослених, младих и жена. Поред приоритетних активности, посебну пажњу имаће иновативне идеје из различитих сектора.

По потписивању уговора, клијент је у обавези да региструје своју активност пре добијања опреме или материјала, а већ регистровани да запосле једно лице са евиденције Службе за запошљавање. Уговор обухвата и 15 сати друштвено корисног рада за локалну заједницу, као и повраћај 20 % од укупне вредности добијене опреме која износи 2.000 евра или мање.

На састанку су, између осталог, договорени и термини информативних састанака на територији наше општине:

Житковац – 13. августа, у 12 сати;

Тешица – 23. август, у 11 сати;

Лужане – 23. август, у 13 сати;

Трњане – 24. август, у 10 сати;

Гредетин – 24. август, у 12 сати;

Рутевац – 26. август, у 10 сати;

Суботинац – 26. август, у 12 сати.

Информативним састанци Хелп-а обухватиће уводну презентацију, поделу формулара и аплицирање.

Осим поменутих, састанцима могу присуствовати и људи из других месних заједница, заинтересовани за покретање сопствених бизниса уз помоћ овог пројекта.


Коментара: 0


#   Алексинац     Општина Алексинац   Марија Станковић   одрживи развој
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима