Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Србија четврта најсиромашнија земља у Европи

Bookmark and Share

02.03.2017. Данас, Блиц

Портал "HowAfrica" објавио је списак десет најсиромашнијих земаља Европе, односно држава у којима се живи горе и од афричког просека, по којем је Србија на четвртом месту, иза Босне и Херцеговине, Албаније и Македоније.

Србија четврта најсиромашнија земља у Европи

Аутори текста упозорили су како је за све крива рецесија у коју је Европа ушла још крајем 2008. године, а чије су последице осетиле бројне земље старог континента, преноси Блиц.

Овако изгледа листа, састављена према бруто домаћем производа (БДП), а вредности су изражене у америчким доларима:

На 10. месту је Румунија ($18, 635): готово 44 одсто становништва живи у у руралним пределима, а тамо влада сиромаштво, 9. Русија ($18, 408) :прави пример неједнакости. Док неколицина ужива у богатству, милиони се гуше у сиромаштву.

Хрватска је осма ($18, 314): застрашујући је константни пораст оних који живе испод прага сиромаштва, 7. Белорусија ($15, 633) : иако је у последње време заустављен даљи пад животног стандарда, још се тешко живи, 6. Бугарска ($14, 870): не сматра се само једном од најсиромашнијих земаља Европске уније, већ и целокупног Балкана.

Једна од бивших југословенских република, Црна Гора је на петом месту ($11, 800): иако се њихова примања практично заснивају на услужним делатностима, Црна Гора у последње време чак бележи и лагани раст. Док је у 2003. години оних који живе испод прага сиромаштва било око 12, 2 посто, у 2010. тај проценат је пао на 6, 6 одсто.

Србија је на 4. месту листе европских земаља у којима се жуиви горе и иод авфричког приосека, са бруто ромаћим производом (ПДБ од 11, 553 долара. Образложење је да су корупција и лоша инфраструктура рак рана Србије. Готово 1, 3 милиона Срба живи у сиромаштву, или једва спајају крај с крајем, наведено је на овом порталу.

Следе, Македонија, на трећем месту најсиромашнијих земаља у Европи ($10, 718): као и у Румунији, и у Македонији је велик удео становништва који живи у руралним подручјима. Две трећине становништва који живе на селу су сиромашни, 2. Албанија ($9, 903): застарела и неефикасна инфраструктура највише коче Албанију у привлачењу страних инвестиција, 1. Босна и Херцеговина ($8, 590): иако имају веома жестоку конкуренцију у окружењу, аутори листе истичу како је сиромаштво у Босни и Херцеговини (чак и ако се упореди с комшијским земљама) застрашујуће.

Коментара: 0


#   Србија   Африка   стандард   БДП   Европа
@


 


[ Додај коментар ]