Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вишеструка корист од ауто-пута Ниш–Приштина, тендер за прву деоницу крајем године (ВИДЕО)

rssBookmark and Share

Ниш 18.09.2020. Лидија Георгијев РТС, Јужна Србија Инфо

Какве ће користи имати грађани од ауто-пута мира од Ниша преко Приштине до Драча? Прва деоница до административног прелаза Мердаре - од Ниша до Плочника, градиће се новцем из Европске уније, а Вашингтонски споразум, писмо о намерама и присуство Америчке развојне агенције, до краја месеца у Србији, јасан је сигнал да за завршетак пута има заинтересованих инвеститора.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

Тек нешто више од 80.000 становника живи у Топлици, а готово 6.000 њих је незапослено. Ауто-пут мира је развојна шанса и за суседну општину Мерошина у Нишавском округу, од запошљавања радника најпре на изградњи пута до доласка инвеститора.

"Имамо индустријску зону Мраморско брдо, ту имамо неколико фирми и једну страну фирму ‘Ергомејд', то је данска фирма и још неколико мањих од 50 до 100 запослених што је недовољно за нашу општину", каже Саша Јовановић, председник општине Мерошина.

Златан Миљковић, начелник Топличког округа, наводи да је дуж ауто-пута планирана изградња привредне зоне у Прокупљу која ће у марту месецу већ моћи да се издаје заинтересованим корисницима.

Развој економије свакако прати и политика, па је овај крај после више деценија у жижи свих интереса.

"Пут који повезује два региона Европе практично, и који је део неког мини Шенгена - пакета и полтичког и економског решења развоја Западног Балкана, он има значај и требало би по дефиницији да буде интересантнији од неке друге саобраћајнице", сматра економиста Бобан Стојановић.

Траса ауто-пута у дужини од 77 километара иде од Ниша преко Мерошине, Прокупља и Куршумлије до Мердара. Бројни су туристички потенцијали, на тој деоници попут Куршумлијске бање, Ђавоље вароши, археолошких локалитета.

Локалитет Винчанске културе Плочник место је на коме се завршава прва деоница пута од Ниша ка Мердару. Досадашња открића указују да је можда реч о најстаријем металуршком месту на свету али његови туристички потенцијали још увек нису искоришћени.

После изградње Коридора 10, Ниш повезивањем и са Јадранским морем постаје права балканска раскрсница.

"Када ви сутрадан имате повезаност Ниша и Прокупља на тај начин да пролази ауто-пут поред Мерошине где може да се искористи њихова облачинска вишња, наш туризам, потенцијал самог Топличког округа што се тиче тог природног блага, онда можемо да кажемо да ми заиста свима онима који користе овај ауто-пут можемо да понудимо нешто квалитетно", истиче градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Ескпропријација земљишта у општини Мерошина приводи се крају, ових дана почиње и у Прокупљу. Тендер за изградњу прве деонице од Ниша до Плочника биће расписан до краја године.

ВИДЕО: РТС

Коментара: 0


#   Ниш   Прокупље   Куршумлија   Мерошина   Драгана Сотировски   ауто-пут   Мердаре   Приштина
#GradonacelnicaN @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима