Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Аутопут Ниш - Приштина већ догодине

rssBookmark and Share

Ниш 27.08.2015. Б92, Бета, Танјуг

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Бечу да је за Србију један од најважнијих пројеката изградња аутопута Ниш - Приштина – Драч.

Вучић: Аутопут Ниш - Приштина већ догодине

Вучић је изразио очекивање да пре краја 2016. могу да почну грађ‎евински радови на деоници пута Ниш - Мерошина - Прокупље - Куршумлија - Мердаре, у дужини од 77 километара.

Како је саопштено из српске владе, Вучић је то рекао у сусрету са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем са којим је разговарао о пројектима које ће Србија представити на данашњем Самиту Западног Балкана.

Чакрабарти је нагласио да ће ‎ЕБРД учинити све како би убрзао реализацију тог изузетно значајног пројекта за цео регион.

Председник ЕБРД је истакао да он лично често Србију наводи као пример успешних фискалних реформи и искористио прилику да позове премијера Вучића да присуствује великом Инвестиционом самиту у Лондону, у фебруару следеће године, наводи се у саопштењу.

Вучић је, додаје се, од ЕБРД затражио савете и помоћ у привлачењу страних инвестиција, подршку пројектима Светске банке у приватизацији предузећа, нарочито оних у реструктурирању, као и њихово искуство у развијању предузетничког духа, чији недостатак је, по његовом мишљењу, највећа сметња брзом економском напретку Србије

Састанак о изградњи ауто-пута Ниш-Приштина-Драч одржан је данас уочи почетка Самита о западном Балкану у Бечу.

Састанку су присуствовали премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама, косовски премијер Иса Мустафа, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, председник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Вернр Хојер и председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Ццакрабарти.

Вучић и Рама у више наврата су потенцирали значај изградње ауто-пута од прошлогодишњег Берлинског самита за који су истакли да је важан инфраструктурни пројекат за регион с циљем повезивања два народа.

Српски премијер је протеклих месеци истицао да ће наша земља, чак и ако Европска унија финансијски не буде подржала тај пројекат, из сопствених средстава завршити сопствену деоницу ауто-пута.

Изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Драч је једини за који је одржан засебан састанак у оквиру Самита о западном Балкану.

У Бечу се данас одржава Самит о западном Балкану, који ће окупити лидере региона и ЕУ, са циљем да се подстакне европски пут региона, али и да се, због тренутне ситуације, покуша пронаћи решење проблема са азилантима.


#   Ниш   Прокупље   Куршумлија   саобраћај   ЕУ   Мерошина   Александар Вучић   ауто-пут   Мердаре   Приштина   Еди Рама   Драч   Себастијан Курц
@avucic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима