Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić: Autoput Niš - Priština već dogodine

rssBookmark and Share

Niš 27.08.2015. B92, Beta, Tanjug

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beču da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš - Priština – Drač.

Vučić: Autoput Niš - Priština već dogodine

Vučić je izrazio očekivanje da pre kraja 2016. mogu da počnu građ‎evinski radovi na deonici puta Niš - Merošina - Prokuplje - Kuršumlija - Merdare, u dužini od 77 kilometara.

Kako je saopšteno iz srpske vlade, Vučić je to rekao u susretu sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem sa kojim je razgovarao o projektima koje će Srbija predstaviti na današnjem Samitu Zapadnog Balkana.

Čakrabarti je naglasio da će ‎EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju tog izuzetno značajnog projekta za ceo region.

Predsednik EBRD je istakao da on lično često Srbiju navodi kao primer uspešnih fiskalnih reformi i iskoristio priliku da pozove premijera Vučića da prisustvuje velikom Investicionom samitu u Londonu, u februaru sledeće godine, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, od EBRD zatražio savete i pomoć u privlačenju stranih investicija, podršku projektima Svetske banke u privatizaciji preduzeća, naročito onih u restrukturiranju, kao i njihovo iskustvo u razvijanju preduzetničkog duha, čiji nedostatak je, po njegovom mišljenju, najveća smetnja brzom ekonomskom napretku Srbije

Sastanak o izgradnji auto-puta Niš-Priština-Drač održan je danas uoči početka Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Ccakrabarti.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Srpski premijer je proteklih meseci isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta.

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa azilantima.


#   Niš   Prokuplje   Kuršumlija   saobraćaj   EU   Merošina   Aleksandar Vučić   auto-put   Merdare   Priština   Edi Rama   Drač   Sebastijan Kurc
@avucic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima