Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju otkriven spomenik Gvozdenom puku i održana sednica Vlade Srbije

rssBookmark and Share

Niš 13.10.2018. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je juče centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Prokuplja, i tom prilikom otkrila spomenik Gvozdenom puku, poručivši da je Srbija danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra.

U Prokuplju otkriven spomenik Gvozdenom puku i održana sednica Vlade Srbije

Brnabić je na svečanosti u Prokuplju, gde je održana sednica Vlade, poručila da je stati pred ovaj spomenik, pred 1.300 mrtvih, šest i po hiljada ranjenih, pred istoriju, pred Srbiju za koju su se borili, više od časti, više od obaveze.

To je trenutak apsolutne pokornosti pred onima koji su nas učinili nepokorenima, pred onima koji su nas naučili pravom značenju reči sloboda. Dug koji imamo je nenaplativ i večan, istakla je premijerka. 

Predsednica Vlade je ukazala na to da su nam naši najslavniji preci pokazali dva puta – jedan da stalno žalimo i sažaljevamo sebe i drugi da damo sve od sebe, kao što su oni dali. 

Za njih, danas, mi vojujemo, mir. Za njih mi danas nemamo više prava da se sa bilo kojom glavom igramo. Potrebne su nam, više nego ikada, ne da ginu, nego da žive, misle, veruju, nadaju se, stvaraju, planiraju, vole, gledaju, sanjaju, i zasluže sve ono što je, za njih, ovaj gvozdeni, večni puk, osvojio, istakla je Brnabić.

Premijerka je navela da se sloboda samo jednom osvaja krvlju, čelikom i slavnom smrću, a da je posle pametni narodi cene, čuvaju i žive, ulažu u nju svoj trud, rad i znanje da bi za buduće generacije sloboda i mir bili sigurni i večni.

U Prokuplju otkriven spomenik Prema njenim rečima, Srbija danas svoju slobodu brani svakim putem koji izgradi, fabrikom, školom, bolnicom koju otvori, svakom rođenom bebom i mladom osobom koja ima razlog da ostane.

Ko, kada stane pred spomenik u Prokuplju i pred živote koji su pali da bismo danas imali mir i slobodu, ima pravo da ne pruži sve od sebe i ne uradi nešto za Srbiju, za sebe, za svoju porodicu, zapitala je predsednica Vlade.

Ko sme da odustane od jače, bolje Srbije, koja iznad svega ceni mir, trud, znanje, upornost, koja poštuje starije i daje podršku mladima, koja poštuje različitosti, veruje i brani principe, veruje u sebe i pomaže drugima, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da smo krenuli putem da od nekadašnjih neprijatelja napravimo prijatelje, što je i deo našeg duga prema Gvozdenom puku, kojem su se i neprijatelji divili.

Premijerka je istakla da je Gvozdeni puk pobedio neprijatelje srcem, gvožđem i čašću, onom koju je Srbija danas vratila i zbog koje se ponovo čuje srpska reč.

Baš kao i naša volja, da ova zemlja živi, da ova Toplica živi, da rađa nove junake, gvozdene ljude, nove pukove, ali ne za rovove i blato, nego za puteve i škole. Za sve ono što sloboda i treba da bude, poručila je premijerka.

Brnabić je istakla da danas mi imamo obavezu da ostvarimo ono što su hteli i za šta su život dali pripadnici u Gvozdenom puku. 

Hvala našem Gvozdenom puku na slobodi, na miru koji danas živimo. I hvala svima koji u Srbiju veruju, koji Srbiji daju, koji se za Srbiju trude, trudeći se i verujući u sebe, zaključila je Brnabić.

Spomenik Gvozdenom puku su, uz intoniranje pesme "Tamo daleko" i prisustvo velikog broja građana, otkrili predsednica Vlade i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović.

Drugi pešadijski puk srpske vojske, poznatiji po svom nazivu "Gvozdeni", učestvovao je u ratovima od 1912. do 1918. godine, a u istoriju je ušao zbog junaštva, kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

Sednica Vlade Srbije u Prokuplju

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas, nakon sednice Vlade Srbije u Prokuplju, mnogo veća ulaganja u ovaj deo Srbije, izrazivši nadu da će prva faza gradnje auto-puta Niš–Priština–Tirana, odnosno deonice od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Brnabić je ukazala na to da je današnje zasedanje republičke vlade u Prokuplju jasan signal namere da se u narednom periodu mnogo više investira u taj grad, ali i u ceo Toplički okrug, naglasivši da među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioritet ima auto-put mira Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač. 

Ona je prenela da ju je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izvestila da je pre dva dva završen idejni projekat i da se nastavlja rad na tom projektu. 

Ceo koncept Topličkog kraja će se u potpunosti izmeniti kada budemo imali auto-put kroz taj deo zemlje, naglasila je premijerka.

Brnabić je kao drugi važan projekat izdvojila izgradnju industrijske zone, u vezi sa čim će Vlada naredne nedelje doneti zaključak, kojim će 16 hektara zemljišta biti prebačeno na Grad Prokuplje.

Zatim će, kako je rekla, ministarstva privrede i finansija raditi na tome da se oko 490 miliona dinara iz budžeta opredeli za opremanje industrijske zone.

A onda nam predstoji da, zajedno za lokalnom samoupravom, dovodimo investitore i razvijamo domaće preduzetništvo, naglasila je Brnabić, dodavši da se radi na preseljenju Opšte bolnice iz Doma zdravlja, i da je pokrenuta prva faza izrade tehničke dokumentacije za buduću zgradu od 30.000 kvadrata.

Konačno, imamo i projekat gasifikacije i 2019. godine treba da krene gasovod Niš–Prokuplje, projekat vredan oko 15 miliona evra, koji će dati drugačiju perspektivu, rekla je premijerka.

Ona je poručila da Vlada, kao što je na noge podigla Niš i jug Srbije, radi na tome da se razvijaju i ostali delovi zemlje, pa je našla partnera za RTB Bor i time rešila jedan veliki problem na istoku zemlje, a u Kraljevu su sada četiri fabrike.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa investicijama, Brnabić je podsetila na to da u Prokuplju već rade "Leoni" i "Biz link", a da će biti bolja situacija kada bude uređena industrijska zona.

Lokalne samouprave, kako je istakla, treba da rade na razvoju malih i srednjih preduzeća u svojim sredinama, za koje Ministarstvo privrede opredeljuje sredstva, jer zdrava ekonomija ne zavisi samo od stranih investitora.

Premijerka je prenela da se na sednici Vlade danas razgovaralo i o Kuršumliji, Blacu, Žitorađi, i navela da je važno da se završi proces privatizacije Kuršumlijske banje.

Dve banje u blizini Kuršumlije, Prolom i Lukovska banja, veoma dobro rade, a Kuršumlija je turistički potencijal i zahvaljujući Ðavoljoj varoši, zbog čega je važno i da auto-put ide do Kuršumlije, rekla je predsednica Vlade.

Kada je reč o privatizaciji Kuršumlijske banje, ona je navela da je jedan od problema bio i rigorozni Zakon o javnoj svojini, čije je izmene Vlada juče usvojila, pa je izrazila nadu da će time problem biti rešen, a zatim i pronađen način da se ta banja oživi.

Sa svim ovim ćemo staviti Prokuplje na mapu kao regionalni centar, rekla je predsednica Vlade i čestitala svim Topličanima Dan oslobođenja Prokuplja.


#   Niš   Prokuplje   Kuršumlija   Lukovska Banja   Toplički okrug   auto-put   Zorana Mihajlović   Toplica reka   Vlada Republike Srbije   Merdare   Ana Brnabić   Priština   sednica Vlade   Gvozdeni puk   industrijska zona   Ministarstvo privrede   Dan oslobođenja   jug Srbije   Aleksandar Simonović
@Vlada_SR @anabrnabic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima