Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршени сви радови на гасној интерконекцији Србија-Бугарска, омогућено снабдевање гасом из Азербејџана

rssBookmark and Share

Ниш 03.12.2023. Јужна Србија Инфо

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас, обилазећи гасну интерконекцију Србија-Бугарска, да су завршени сви радови на овом стратешки значајном пројекту за Републику Србију чиме ће се омогућити сигурније и стабилније снабдевање гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана.

Фото: Министарство рударства и енергетике
Фото: Министарство рударства и енергетике

„Гасовод Србија-Бугарска је први велики пројекат у енергетици који је завршен на време, за 12 месеци. Пре само годину дана смо започели радове и за 12 месеци преданим радом изграђено је 109 километара новог гасовода, четири мерно-регулационе станице у Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и Нишу, као и једна велика примопредајна станица у Трупалама. Очекујем пуштање гасовода у пробни рад до краја недеље”, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је потписан уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и да је потписан комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја следеће године. „Драго ми је што је председник Србије најавио да ћемо пуштање новог гасовода у рад озваничити bilateralnim посетама председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Бугарске Румена Радева што је важно због јачања односа са овим земљама, а пре свега са Азербејџаном из кога ћемо се снабдевати до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. док се од 2027. године те количине могу повећати и три пута “, рекла је министарка.

Министарка је указала да је гасовод Србија-Бугарска важан и због гасификације југоисточног дела Србије и процеса зелене транзиције. „Овај гасовод је важан за грађане и привреду у овом делу Србије, посебно за прикључења y Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и развојa секундарне гасне мреже у Нишу. Ова инфраструктура ће омогућити прикључење привреде и великог броја домаћинстава на гас. У процесу зелене транзиције битно је да имамо сигурно снабдевање гасом, да можемо да пређемо са коришћења угља и мазута на гас који је чистији извор енергије“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је додала да овај пројекат јача позицију Србије на гасној мапи Европе, јер гасовод Србија-Бугарска капацитета 1,8 милијарди метара кубних омогућује и транзит гаса из Азербејџана и Каспијског региона до земаља централне Европе.


#   Ниш   Пирот   Димитровград   Бела Паланка   Гасовод Ниш-Димитровград   Министарство рударства и енергетике   Дубравка Ђедовић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима