Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

09. април 1999. Дан 17: НАТО сеје зло и на Велики петак; почела битка на Кошарама

Bookmark and Share

Крагујевац 09.04.2014. Заветници

09. април 1999. године остаће у сећању српског народа упамћен као један од најкрвавијих дана НАТО бомбардовања.

09. април 1999. Дан 17: НАТО сеје зло и на Велики петак; почела битка на Кошарама

Наиме тога дана, на најзначајнији хришћански празник Велики петак, у рану зору око 05.00 часова почела је битка на Кошарама. Та битка, познатија као „Пакао Кошара“, била је битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова, подржаване регуларном Војском Албаније и НАТО авијацијом. Битка се водила око граничног прелаза „Раша Кошарес“ на граници СР Југославије и Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999, током НАТО бомбардовања СРЈ.

Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Такође, још један циљ је био и заузимање ширег подручја Метохије током тог напада.

После тешких борби ВЈ успела је да порази нападача и спречи њихов улазак на КиМ. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали.

Тога дана НАТО бомбе проузроковале су велику штету бомбардовањем складишта нафте у Смедереву. Током дана у београдском насељу Раковица чуло се неколико јаких експлозија, а у Крагујевцу НАТО је наставио са бомбардовањем свих значајнијих објеката, при чему је мучки погођен предајник на Црном Врху. Приликом напада на Крагујевац нанета је огромна штета на више десетина цивилних објеката, док су од јаке детонације сви прозори у центру града попуцали.

У касним поподневним сатима на конференцији за новинаре у Москви председници Русије и Белорусије Јељцин и Лукашенко прихватили су захтев СРЈ за формирање Савеза Југославије, Русије и Белорусије. Том приликом руски изасланик Селезњов рекао је да поменути савез не подразумева само војно-техничку помоћ већ и распоређивање њихових војника и летове у зону сукоба.

Тога дана свој живот за част и одбрану Отаџбине дао је војник Душан Иванчевић, родом из Старе Пазове. Душан је погинуо приликом поготка противрадарске ракете у селу Табановић код Шапца. Одликован је Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.


#   Крагујевац   Косово и Метохија   Кошаре   Велики петак   Битка на Кошарама
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима