Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

09. april 1999. Dan 17: NATO seje zlo i na Veliki petak; počela bitka na Košarama

Bookmark and Share

Kragujevac 09.04.2014. Zavetnici

09. april 1999. godine ostaće u sećanju srpskog naroda upamćen kao jedan od najkrvavijih dana NATO bombardovanja.

09. april 1999. Dan 17: NATO seje zlo i na Veliki petak; počela bitka na Košarama

Naime toga dana, na najznačajniji hrišćanski praznik Veliki petak, u ranu zoru oko 05.00 časova počela je bitka na Košarama. Ta bitka, poznatija kao „Pakao Košara“, bila je bitka između pripadnika Vojske Jugoslavije i pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, podržavane regularnom Vojskom Albanije i NATO avijacijom. Bitka se vodila oko graničnog prelaza „Raša Košares“ na granici SR Jugoslavije i Albanije između 9. aprila i 10. juna 1999, tokom NATO bombardovanja SRJ.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presecanje komunikacije između jedinica VJ u Đakovici i u Prizrenu. Takođe, još jedan cilj je bio i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.

Posle teških borbi VJ uspela je da porazi napadača i spreči njihov ulazak na KiM. Pripadnici OVK uspeli su da zauzmu karaulu Košare zbog artiljerijske podrške Vojske Albanije, podrške NATO avijacije i malog broja vojnika VJ na tome području koji su morali da se povuku, ali su poraženi u njihovom planu kopnene invazije na tom pravcu uprkos podršci koju su imali.

Toga dana NATO bombe prouzrokovale su veliku štetu bombardovanjem skladišta nafte u Smederevu. Tokom dana u beogradskom naselju Rakovica čulo se nekoliko jakih eksplozija, a u Kragujevcu NATO je nastavio sa bombardovanjem svih značajnijih objekata, pri čemu je mučki pogođen predajnik na Crnom Vrhu. Prilikom napada na Kragujevac naneta je ogromna šteta na više desetina civilnih objekata, dok su od jake detonacije svi prozori u centru grada popucali.

U kasnim popodnevnim satima na konferenciji za novinare u Moskvi predsednici Rusije i Belorusije Jeljcin i Lukašenko prihvatili su zahtev SRJ za formiranje Saveza Jugoslavije, Rusije i Belorusije. Tom prilikom ruski izaslanik Seleznjov rekao je da pomenuti savez ne podrazumeva samo vojno-tehničku pomoć već i raspoređivanje njihovih vojnika i letove u zonu sukoba.

Toga dana svoj život za čast i odbranu Otadžbine dao je vojnik Dušan Ivančević, rodom iz Stare Pazove. Dušan je poginuo prilikom pogotka protivradarske rakete u selu Tabanović kod Šapca. Odlikovan je Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.


#   Kragujevac   Kosovo i Metohija   Košare   Veliki petak   Bitka na Košarama
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima