Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како су "Месец мај и друштвене мреже појели новинаре"!

rssBookmark and Share

09.05.2014. Здравко Стојнић

Ауторски текст о слободи медија у Србији

Како су "Месец мај и друштвене мреже појели новинаре"!

Ни кишовити Празник рада није могао да спречи "традиционали начин празновања" уз познати роштиљ и добру капљицу. Опијени мирисом ћумура и добрим расположењем многи нису ни били свесни да у том терунутку најиши органи трудбенички доносе веома битне одлуке. То је још једна стара традиција, да највиши органи баш тад заседају како и доликује "Уранку", ваља се поранити на посао сат времена раније.

Међутим киша је била неумољива и донела нове мирисе и нове трендове, не тако непознате грађанима и медијским посленицима. 

Надлежно министарстово остаје глуво на "вапаје запослених" у државним медијима на њихову оправдану сумњу да ће беусловна приватизација, често са сумњивим капиталом донети само још већу збрку на медијском небу Србије! 

Европа је неумољива! Каже, слобода медија једнако-приватизација, притом заборављајући да сваки део Европе има своју историју и другчије предуслове. Али ово правило условљено прибижавању ЕУ није правило, које важи и за западне земње ЕУ. 

Није први пут да Србија буде "експеримент"! Србија је издржљива! Идржала је све експерименте од 91-год. Сва обећања, све бољитке, сав напредак! Новинари зајдно са Србијом.

Али, нема заштиђених, не.. чак ни свемоћни РТС не може да се снађе у овом теренутку. Као и што нам је обећано, нема привилегованих! 

Да ли је то цензура или ауто-цензура ? Тешко је то рећи, али сви ми који имао додир са јавним мњењем и понекад имамо прилику да "кажемо нешто у етар"суочавамо се ових дана, пре свега са самим собом и сав свој "гнев" незадовољство или своје страхове ипољавамо преко друштвених мрежа(част изузецима), са понекад скривених профила. Ауто –цензуру су имали и гласачи на ванредним изборима, јер како обајснити разлику у резултатима истарживања јавног мњења на почетку кампање и коначним резултатима! И зашто би онда поједини новинари били другачији од осталих грађана?!

Не бих сваљивао сву одговорност на "Надлежне", јер како сам навео свдеоци смо да "познати" новинари пишу једну "ствар" у својим матичним кућама,а онда ти исти испољавају другачији став на друштвеним мрежама. А, власт ко свака власт користи све што јој погодује и што јој иде "низ руку"! 


Како писани и тв медији имају проблем са цензуром било које врсте,осим ретких, остаје нам да се ослањамо на интренет портале где још увек можемо да чујемо истину и здрав разум. 

Нова мода-технологија је "чудо"! Можда, будемо на следећим изборима и гласали путем интерента , ко зна? Како смо почели убрзано да прихватамо све што је везано за западне тековине, не би ме чудило! А до тада, нека ћуте новинари, нека ћути РРА, нека ћуте породице запослених у медијима,нека ћуте аналитичари,критичари, нека сви ћуте. Тишина прија... али не задуго. 

Био је то мали осврт из "Медијске јужне Србије", одавно заборављене... 

Аналитичар Агенције, Лубрис екстра плус
Здравко Стојнић


#   Лубрис екстра плус   медији   Здравко Стојнић   слобода медија   Празник рада
@LubrisExtra @LubrisExtra @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима